Comisia Europeană propune ca școlile din statele membre să prioritizeze produsele agricole locale în alimentația elevilor. Fructele, legumele și laptele provenite din Uniunea Europeană ar urma să învingă importurile în cantinele școlare, într-un efort amplu de susținere a industriei agroalimentare europene.
Schema este deja finanțată printr-un program UE care alocă anual 220 de milioane de euro pentru achiziționarea de produse alimentare destinate elevilor. Noua propunere accentuează necesitatea ca aceste produse să fie locale, provenite de la mici producători sau ferme cu impact climatic redus.
Vezi și Ministerul Educației vrea eficientizarea procesului de predare, învăţare și evaluare
„Este plăcut pentru copii să știe că acest măr a fost cules dintr-un pom aflat la doar câțiva kilometri distanță”, a declarat un oficial UE.
Oportunitate pentru fermierii locali
Uniunea Europeană importă încă un volum mare de fructe și legume, dublu față de ceea ce exportă. SUA, Maroc și Turcia sunt printre cei mai mari furnizori. În acest context, Comisia vrea să inverseze tendința prin consolidarea producției interne.
Fermierii locali ar putea beneficia de contracte stabile și directe cu unități de învățământ, iar copiii ar avea acces la hrană mai proaspă, mai sănătoasă și mai sustenabilă.
Exemple de bune practici în alte țări europene
În Franța, programul național „Cantine bio” încurajează cantinele școlare să achiziționeze produse organice și locale, iar elevii participă la ateliere despre agricultura ecologică. În Suedia, masa în școli este gratuită, echilibrată nutrițional și provenită în proporție de peste 70% din surse regionale.
Italia, prin regiunea Emilia-Romagna, impune ca 35% din alimentele oferite în școli să fie locale sau bio. Germania promovează parteneriatele dintre școli și fermele urbane sau cooperativele agricole.
Posibilă integrare în „Săptămâna Verde” din Școlile României
În prezent, Săptămâna Verde este axată pe protecția mediului și reciclare, dar noua viziune europeană ar putea adăuga o componentă alimentației durabile. Elevii ar putea participa la vizite la ferme, ateliere de gătit sau sesiuni informative despre proveniența alimentelor.
Integrarea acestui program în școlile din România ar putea avea un dublu efect: educarea copiilor și susținerea agriculturii românești.
Articolul Fructe, legume și lapte „made in Europe” pentru elevi: noua direcție a Comisiei Europene apare prima dată în Pedagoteca.