Într-o lume în care căutarea unui stil de viață sănătos este tot mai intensă, fructele de aronia câștigă rapid popularitate datorită proprietăților lor extraordinare. Aceste mici comori bogate în nutrienți sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai puternice superalimente din natură. Cu un gust ușor astringent și o concentrație impresionantă de antioxidanți, aronia nu doar că sprijină sănătatea generală, dar oferă și beneficii specifice pentru inimă, piele și imunitate. Descoperă în acest articol cum pot aceste fructe să îmbunătățească starea ta de bine și de ce ar trebui să le incluzi în dieta ta zilnică.
Beneficiile fructelor de aronia
Aronia este bogată în antioxidanți, inclusiv antociani, polifenoli și vitamina C. Acești antioxidanți ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi. De asemenea, aronia este un sprijin pentru sistemul imunitar: datorită conținutului ridicat de vitamina C și antioxidanți, consumul acestor fructe poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.
Este bine să consumăm aronia și pentru menținerea sănătății cardiovasculare. Studiile arată că aronia poate avea beneficii pentru sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale, reducerea nivelului colesterolului „rău” și îmbunătățirea funcției endoteliale. Mai mult, aronia poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale, fiind utilă în prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2. Și pentru că este un bun antiinflamator, aronia este benefică pentru persoanele care suferă de afecțiuni inflamatorii cronice. La fel, pentru persoanele care luptă cu surplusul de greutate, aronia vine în ajutor cu îmbunătățirea digestiei și creșterea senzației de sațietate.
Fructele de aronia sunt benefice pentru sănătatea oculară: antocianii din aronia pot ajuta la menținerea sănătății ochilor și la prevenirea problemelor de vedere legate de îmbătrânire, cum ar fi degenerescența maculară.
Îngrijirea plantei de aronia
Aronia se plantează toamna sau primăvara, la o distanță de aproximativ 1,5-2 metri între plante pentru a permite dezvoltarea corespunzătoare.
Solul ar trebui să fie bogat în materie organică. Adaugați compost sau îngrășăminte organice pentru a îmbunătăți fertilitatea solului. Evitați solurile cu drenaj deficitar pentru a preveni problemele cum ar fi putrezirea rădăcinilor. Aronia este rezistentă la secetă, dar se recomandă udările regulate în timpul perioadelor secetoase, în special în timpul perioadei de formare a fructelor. În acest sens vă vin în ajutor tuburile de picurare, tocmai potrivite pentru o udare dozată și echilibrată. Îngrijiți această plantă, prin întreținerea ei și anume tăiați-i ramurile bolnave, uscate sau deteriorate.
Vezi și Muștarul alb: ingredient în mâncare și beneficii medicinale. Cum se cultivă și îngrijește
Aronia este în general rezistentă la boli și dăunători, dar monitorizați planta și luați măsuri dacă observați apariția unor probleme. Tratați bolile fungice sau dăunătorii cu metode organice sau chimice, dacă este necesar. Recoltați fructele când acestea sunt coapte, adică atunci când au atins o culoare neagră sau roșie închisă, în funcție de varietate.
În zonele cu ierni reci, este posibil să fie necesar să protejați aronia împotriva înghețului, mai ales în primii ani de viață ai plantei. Acest lucru este posibil prin intermediul solariilor acoperite cu folie solar.
Sursa: agroverde
Articolul Fructele de Aronia: Secretul sănătății tale – Beneficii și proprietăți uimitoare apare prima dată în Agroteca.