Mii de georgieni s-au adunat luni seară în centrul capitalei Tbilisi pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor legislative din 26 octombrie, câştigate de partidul de guvernământ Visul Georgian şi nerecunoscute de opoziţia ai cărei susţinători anunţă acum manifestaţii pe termen nelimitat pentru a obţine repetarea scrutinului, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.ro.
Una din liderii opoziţiei, Tinatin Bokuceava, a insistat în faţa manifestanţilor asupra „importanţei politicii de nerecunoaştere a alegerilor” şi a insistat că protestele trebuie să fie „active” şi „de stradă” pentru ca autorităţile să asculte revendicările contestatarilor.
La rândul său, un alt reprezentant al opoziţiei, deputatul Ghiorghi Vaşadze, a spus că protestele anti-guvernamentale vor avea de acum înainte un caracter permanent şi în plus „se vor înteţi”, pentru a înlătura în final de la putere partidul Visul Georgian al premierului Irakli Kobajidze, considerat pro-rus de către opoziţie şi Occident, şi care a obţinut aproape 54% din voturi la alegeri.
„Am planificat totul şi vom obţine victoria”, a asigurat acelaşi deputat, care a promis că şi regiunile se vor alătura protestelor.”Trebuie organizate din nou alegeri”, a reafirmat acesta obiectivul opoziţiei, care a obţinut aproape 38% din voturi.
La protestul din faţa parlamentului a apărut şi activista suedeză de mediu Greta Thunberg, care a spus că a venit acolo din „solidaritate împotriva autoritarismului”.
Partidele de opoziţie, sprijinite de preşedinta pro-occidentală Salome Zurabişvili, susţin că au existat fraude şi cer o investigaţie internaţională sau noi alegeri sub o „administraţie internaţională”, idei respinse de guvern. Parchetul georgian a deschis miercurea trecută o anchetă pentru investigarea presupuselor fraude electorale şi a citat-o pe preşedinta Zurabişvili să prezinte dovezile în sprijinul acuzaţiilor sale, dar ea a refuzat convocarea, transmite Agerpres.
Prezentă la protest luni, Salome Zurabişvili a spus în faţa manifestanţilor că Republica „Moldova a câştigat”, făcând referire la victoria omoloagei sale pro-europene Maia Sandu, şi că „nici Georgia nu trebuie să se dea bătută”.
Premierul Irakli Kobajidze a negat orice fraudă şi i-a cerut preşedintei Zurabişvili, care a vorbit despre un sistem „sofisticat” de fraudare, să prezinte probe. În campania electorală, Kobajidze a acuzat opoziţia pro-europeană că în cazul preluării puterii ea ar putea implica Georgia într-un nou război cu Rusia, după cel pierdut în anul 2008 într-un conflict pentru controlul asupra provinciilor separatiste pro-ruse Abhazia şi Osetia de Sud, unde Rusia are în prezent baze militare.
Rusia a respins acuzaţiile opoziţiei georgiene de imixtiune în procesul electoral, în timp ce Bruxellesul şi Washingtonul au cerut investigarea „neregulilor” semnalate de observatorii internaţionali. Bruxellesul a comunicat de asemenea că procesul de aderare a Georgiei la UE rămâne îngheţat în urma acestor alegeri.
Observatorii internaţionali, din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODHIR), au consemnat buna organziare a scrutinului, rata ridicată a prezenţei la urne şi varietatea alternativelor, dar au denunţat acţiuni de coerciţie faţă de unii alegători angajaţi în sistemul public.