Inteligența artificială și designul interior

În prezent, una dintre cele mai dezbătute  teme este inteligența artificială și anume dacă aceasta va putea înlocui complet omul în activitățile sale și dacă va rezolva diverse probleme mai repede și mai bine decât omul.

Astfel de discuții au fost și în trecut, odată cu industrializarea, cu robotica, cu automatizarea, cu calculatoarele personale. Dacă în ceea ce privește activitățile repetitive, toate aceste soluții prezintă un randament net superior celui uman, nu același lucru se poate spune în legătură cu creativitatea, imaginația, inventivitatea, cu alte cuvinte inteligența.

Ori, odată cu progresul extraordinar înregistrat de tehnologie, inteligența artificială tocmai acest lucru doreșe să realizeze. Domeniul nu este chiar nou și se poate aminti că și în țara noastră erau preocupări și realizări încă din anii ’80, când la Institutul de  Tehnică de Calcul – ITC, funcționa un colectiv de tineri specialiști, devenit apoi chiar laborator de AI.

 

Soluție de dsign interior la o clinică medicală realizată cu ajutorul chatGPT – designer Maria Dulhan

Deși se compune muzică și se fac picturi cu calculatorul de peste 50 de ani nu se poate spune în nici un caz că acestea pot “concura” cu realizările umane, netransmițând o vibrație specifică acestora din urmă. Acum datele problemei sunt însă diferite. Așa cum am arătat, progresele înregistrate promit ca inteligența artificială să revoluționeze întreaga societate, iar marile companii, cum sunt Apple, Google sau Nvidia investesc miliarde în cercetare și înglobează soluții AI în proiectele și produsele lor.

Mai mult decât atât, sunt puse la dispoziție aplicații de inteligență artificială, cum  este chatGPT pe care poate să îl acceseze oricine, chiar gratis. Mulți utilizatori caută informații despre branduri și produse și iau decizii de cumpărare cu ajutorul AI.

Conform unor studii, în România,  8 din 10 și respectiv 6 din 10  utilizatori folosesc inteligența artificială în acest scop. Spre deosebire de motoarele de căutare clasice, cum este google, acum aplicațiile uzuale realizează rezumate și recomandări, se pot transmite informații grafice și comenzi vocale. Vocea umană poate fi ușor recunoscută și reprodusă.

Pentru a obține un răspuns de calitate, este însă necesar ca utilizatorul să fie un bun cunoscător al domeniului la care se referă o cerere, să adreseze solicitări cât mai specifice.

Va înlocui AI-ul designerul?

Practic toate domeniile sunt trecute sub lupa AI, preconizându-se dispariția a numeroase meserii. Chiar și programatorii și specialiștii IT sunt vizați.  Timp de zeci de ani aceștia au fost la mare căutare și erau remunerați cu salarii mari, cu toate că ei înșiși au realizat și implementat sistemele AI.

În ceea ce privește arhitectura și designul de interior va mai fi nevoie de arhitecți și designeri? În vederea unui răspuns documentat ne-am adresat designerului Maria Dulhan. Justificarea rezidă nu numai datorită experienței pe care doamna o are (a realizat zeci, poate chiar sute de proiecte de amenajări și renovări) dar în special prin faptul că, așa cum ne-a spus, nu de puține ori a experimentat și folosit chiar ea în ultima vreme chatGPT în proiectele pe care le-a abordat.

Designer Maria Dulhan, DulhanConcept, [email protected]

De altfel, relația designer client a suferit în ultimul timp modificări însemnate. De obicei designerul implementează proiectul de design cu o echipă, livrând amenajarea la cheie și incluzând în preț atât materialele, decorațiile, proiectarea cât și munca echipei. În afară de prețul total mare pot apărea întârzieri la livrarea obiectelor și materialelor precum și probleme cu muncitorii. În ultimul timp, designerii livrează doar proiectul cu o listă propusă de obiecte, eventual în mai multe variante (premium, economic), lăsând beneficiarului implementarea propriu-zisă.

Prima întrebare pe care i-am adresat-o designerului Maria Dulhan a fost:

Se poate folosi AI-ul în proiectele de design interior?

“Răspunsul este categoric da. Este însă necesar ca beneficiarul, care poate fi proprietarul sau chiar designerul să descrie bine tema și solicitările. Am realizat, de exemplu, proiecte în care am implicat AI, în cazul unei clinici medicale și a unui showroom pentru o companie de panificație iar beneficiarii au fost foarte mulțumiți. Deasemenea, am recomandat unor unor prieteni folosirea  chatGPT pentru unele rearanjări sau mici renovări la interior și aceștia mi-au mulțumit pentru idee.

 




Nu cred însă că AI va elimina designerul. Consider că sunt în continuare avantaje la apelarea unui designer. De câte ori când ați pus faianță sau un parchet nou nu au rămas cantități nari nefolosite? Cu un designer așa ceva nu se va întâmpla! Deasemenea, designerul obține reduceri importante la achiziția de materiale și decorațiuni, iar acestea pot reduce costul proiectului.”

Cum se poate folosi AI în proiecele de design interior? Ce recomandări poți face?

“Pot să împărtășesc din experiența mea. Eu am transmis sistemului filmulețe cu interiorul. Deasemenea transmiterea fotografiei unui obiect care se dorește a fi integrat în spațiu este o idee bună, altfel sistemul va transmite numeroase propuneri și va trebui să se facă o alegere.

 


Bineînțeles ca transmiterea a cât mai multe informații este necesară. Până la urmă este o conversație, un dialog. Dar atenție, la un moment dat sistemul poate pune capăt dialogului dacă acesta se prelungește prea mult. Fiul meu (binecunoscutul designer Dimitris Dulhan – n.r.) folosește în proiecte sisteme AI upgradate. Acestea trebuie achiziționate contra unor prețuri. Cu ajutorul lor se pot realiza randări de calitate și mult mai rapid. Este știut că în condițiile actuale o randare poate dura zile întregi și se realizează cu programe specializate care au prețuri însemnate.”

 



În concluzie, AI va elimina designerul în proiectele de interior?

Părerea mea personală este că nu deoarece nu va putea să dea acel touch final pe care numai omul îl poate da. În schimb, AI-ul ar putea fi un excelent asistent, ajutând substanțial un designer în realizarea unui proiect de design interior. Sunt mulți designeri consacrați care au un ajutor mai tânăr care îi face o muncă de bucătărie iar AI îl poate înlocui cu succes.

 

Articolul Inteligența artificială și designul interior apare prima dată în Casoteca.