Isărescu crede că educația financiară este o prioritate în contextul global actual

La conferința comună a BNR și ASE „Ancore strategice pentru dezvoltarea sectorului bancar în noul context global”, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a discutat despre complexitatea peisajului economic actual, subliniind faptul că dezvoltarea competențelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate. În acest context, mediul academic are responsabilitatea de a-și adapta programele educaționale și de a promova gândirea critică în domeniul financiar-bancar.

”Din acest motiv, pentru a prefigura dezbaterile care vor avea loc în cadrul conferinței de astăzi, vă propun ca ancoră strategică să fie educația financiară. Trebuie să ne pregătim să luăm deciziile corecte, atât la nivel individual, cât și instituțional. O societate bine informată din punct de vedere financiar își poate administra mai eficient veniturile, economiile și investițiile. În același timp, o societate educată din punct de vedere financiar devine mai rezilientă în fața crizelor economice, reducând vulnerabilitatea la șocuri și contribuind la menținerea stabilității financiare,” a declarat Guvernatorul BNR.

„Manifestarea crizelor succesive și suprapuse din perioada recentă a determinat o serie de schimbări profunde la nivelul economiilor globale: tensiunile geopolitice, tendințele de fragmentare economică sau avansul rapid al inteligenței artificiale și digitalizării,” a adăugat Isărescu, subliniind impactul acestor factori asupra economiilor mondiale.

În discuțiile recente de la cel mai înalt nivel al BNR (ședința CA al BNR din luna februarie), au fost abordate măsurile de protecționism comercial impuse de administrația Trump și impactul acestora asupra piețelor financiare internaționale.

Cei 9 membri din conducerea Băncii Centrale au discutat despre tensiunile geopolitice și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, cu potențiale implicații asupra deciziilor de politică monetară ale Fed și ale altor bănci centrale majore, dar și asupra volatilității de pe piețele financiare internaționale.

”Riscuri notabile decurg din tendința de extindere a protecționismului comercial, cu potențial impact asupra cotațiilor altor materii prime, precum și asupra prețurilor unor bunuri,” au susținut membrii Consiliului, potrivit minutei discuțiilor.

Afectarea infrastructurii energetice ar putea fi ocazionată inclusiv de factori naturali

Tensiunile geopolitice au fost de mai multe ori amintite și în cel mai recent Raport asupra stabilității publicat de Banca Centrală. În același timp, mediul internațional continuă să fie grevat de multiple tensiuni geopolitice, persistente, deși efectele directe în plan economic sunt încă relativ atenuate, arată documentul.

Puseuri de preț ar putea proveni în eventualitatea unor reconfigurări de lungă durată ale rutelor maritime comerciale tradiționale, evoluție ce ar afecta direct prețul transportului containerizat și, posibil, și prețurile produselor de asigurare al acestuia.

Bunurile energetice, îndeosebi cotațiile petrolului, sunt susceptibile a resimți noi efecte adverse în contextul exacerbării tensiunilor geopolitice. Afectarea infrastructurii energetice ar putea fi ocazionată inclusiv de factori naturali, precum uraganul Beryl din Oceanul Atlantic. În sens opus, șocurile de natură cererii ar putea contribui la un proces mai lent de redresare economică. În aceste condiții, deciziile viitoare ale membrilor OPEC+ își păstrează relevanța sporită.

Posibile noi creșteri ale prețurilor sunt asociate și efectelor propagate de pe alte piețe energetice. De exemplu, pe plan internațional, sancțiunile economice aplicate Rusiei în ceea ce privește comercializarea gazelor naturale lichefiate ar putea adăuga marje suplimentare prețurilor de vânzare globale ale acestui produs.