Italia rămâne un lider mondial în producția de vin, dar se confruntă cu stocuri excesive și scădere a vânzărilor

Italia continuă să se afirme ca unul dintre principalii producători mondiali de vin, cu aproape 44 de milioane de hectolitri produși și peste 728.000 de hectare cultivate în 2024, conform datelor Agenției de plăți în agricultură. Creșterea constantă a suprafețelor cultivate și a producției este însoțită de o tradiție culturală puternică, care face din sectorul vitivinicol italian o ramură esențială a economiei.

Cu toate acestea, organizația profesională Unione vini avertizează asupra unui dezechilibru între producție și vânzări. Estimările indică o recoltă de aproximativ 50 de milioane de hectolitri în 2025, cu o ușoară creștere față de anul precedent, în contextul unei cereri scăzute. Acest surplus ar putea genera stocuri în cramă de circa 90 de milioane de hectolitri până în octombrie, echivalentul a aproape două recolte anuale.

Citește și Vinurile de Jidvei au primit statutul de Denumire de Origine Protejată, aprobat de Comisia Europeană

Această situație poate conduce la o reducere semnificativă a valorii de piață a vinului italian, cu o pierdere estimată de 5,3% a valorii comerciale, echivalentă cu peste 500 de milioane de euro, între 2024 și 2025. De asemenea, este anticipată o scădere importantă a prețului mediu de producție.

Necesitatea unei ajustări a producției

În ciuda acestor provocări, Italia este singura țară producătoare majoră care a înregistrat o creștere a suprafețelor cultivate cu viță de vie, consolidându-și astfel potențialul de producție. Raportul Unione vini, prezentat la Adunarea Generală a asociației, care reunește peste 800 de membri și reprezintă 85% din exporturile italiene de vin, subliniază necesitatea unei ajustări a producției.

Președintele Unione vini, Lamberto Frescobaldi, a declarat că, deși problemele sunt cunoscute de mai mult timp, „două recolte excepțional de mici” au întârziat ajustarea necesară. „Este momentul să reducem producția cu 7-8 milioane de hectolitri pentru a proteja una dintre cele mai profitabile ramuri ale economiei italiene.”

Vezi și Italia nu va mai fi cel mai mare producător mondial de vin în 2023

Datele din primele cinci luni ale anului 2025 indică scăderi ale consumului pe principalele piețe: Italia (-1,8%), SUA (-4,7%), Marea Britanie (-3%), Germania (-9,6%). Aceste țări generează 73% din cifra de afaceri a companiilor italiene de vin. Totodată, vânzările în retail au scăzut cu 3,4%, cu excepția vinurilor spumante, care au înregistrat o creștere moderată.

Vezi pe Casoteca.ro: Cum alegi vinul potrivit în funcție de eveniment? 3 sugestii

Articolul Italia rămâne un lider mondial în producția de vin, dar se confruntă cu stocuri excesive și scădere a vânzărilor apare prima dată în Agroteca.