În contextul noilor tendințe de consum în care tot mai multe persoane aleg să cosume vinuri fără alcool, Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Pădurilor din Italia a semnat un decret. Documentul stabilește norme clare și riguroase pentru această practică enologică, menite să protejeze calitatea, autenticitatea și tradiția vinurilor italiene.
Decretul a fost discutat împreună cu reprezentanții principali ai industriei vitivinicole, printre care Coldiretti, Confagricoltura, Federvini și Assoenologi. Scopul principal este acela de a răspunde cererilor de pe piață, menținând totodată standardele înalte ale vinurilor italiene.
Vezi și Somelierul Răzvan Zaharia ne răspunde la întrebarea filozofică „Ce este vinul?”.
Normele decretului
Protecția vinurilor DOP și IGP: Este interzisă dealcoolizarea vinurilor cu Denumire de Origine Protejată (DOP) și Indicație Geografică Protejată (IGP), pentru a le păstra autenticitatea.
Proces controlat: Producția de vin fără alcool se va realiza exclusiv în facilități separate, dotate cu registre digitalizate și autorizate oficial.
Etichetare obligatorie: Produsele vor fi etichetate clar cu mențiunile „fără alcool” sau „parțial fără alcool”.
Sursa: g4food
Articolul Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Pădurilor din Italia a semnat un decret privind vinul fără alcool apare prima dată în Agroteca.