Azi, 18 noiembrie, Miniștrii Agriculturii participă la consiliul Agrifish din Bruxelles, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit al UE. Subiectul principal de discuție al reuniunii este situaţia pieţei, în special ca urmare a invadării Ucrainei.
România este reprezentată la Bruxelles de secretarul de stat al Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Violeta Muşat.
Conform datelor de pe site-ul Consiliului European, miniştrii Agriculturii vor discuta, pe baza informaţiilor din partea Comisiei Europene şi a statelor membre, despre situaţia pieţelor agricole şi a produselor de bază, un subiect recurent pe ordinea de zi a Consiliului. În acest context, preşedinţia va prezenta şi un punct „Diverse” privind rezultatul dezbaterilor sectoriale pe care le-a organizat cu privire la provocările actuale cu care se confruntă diferitele sectoare agricole şi perspectivele lor viitoare. Ministrul ucrainean al Politicii Agrare şi Alimentaţiei, Vitalii Koval, urmează să se alăture miniştrilor înainte de discuţii şi să se adreseze Consiliului.
Pe partea de pescuit, Consiliul va desfăşura un prim schimb de opinii cu privire la posibilităţile de pescuit pentru 2025 în Oceanul Atlantic şi în Marea Nordului, precum şi în Marea Mediterană şi în Marea Neagră. Acesta se va baza pe prezentarea de către Comisie a celor două propuneri ale sale şi va contribui la pregătirea terenului pentru reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit din decembrie, când se preconizează că miniştrii pescuitului vor ajunge la un acord politic cu privire la posibilităţile de pescuit.
Importuri de grâu
Reuniunea Agrifish are loc în contextul în care prețurile la grâul în Paris au scăzut săptămâna trecută la cel mai scăzut nivel din ultima lună, inversând tendința ascendentă din urmă cu câteva luni. Potrivit experților, o parte din motive sunt legate de exporturile slabe din UE și de importurile mari din Ucraina. Printre ceilalți factori care pun presiune asupra prețurilor europene se numără recoltele bogate din SUA și ritmul accelerat al exporturilor din Rusia, potrivit Rador Radio România.
Pe piaţa europeană futures, preţurile la grâu pentru contractările din decembrie au continuat să scadă, ajungând la 217,50 euro pe tonă. Potrivit datelor Bloomberg, țările UE discută în prezent tarife mai mari la importurile de produse agricole, produse alimentare și îngrășăminte din Rusia. În cazul cerealelor, însă, (spre deosebire de îngrășăminte), în prezent nu există importuri semnificative din Rusia în UE.
Potrivit Comisiei Europene, exporturile din UE de grâu de panificație au totalizat 7 milioane de tone între 1 iulie și 20 octombrie, față de 10,2 milioane de tone cu un an mai devreme, ceea ce reprezintă o scădere bruscă de 31%. România este cel mai mare exportator până acum, în acest sezon, exportând 2,2 milioane de tone. Germania a exportat 675.000 tone, Lituania 1,08 milioane tone, Letonia 813.000 tone, Bulgaria 676.000 tone, iar Polonia 588.000 tone. Pentru Franța au fost calculate doar 614.000 de tone, însă sunt doar cifre parțiale.
UE a importat 2,7 milioane de tone de grâu în aceeași perioadă, o cantitate similară cu anul precedent. Aproape 2,0 milioane de tone sau 72% din cantități provin din Ucraina. Exportul de orz se ridică la 1,6 milioane de tone la 20 octombrie, față de 2,7 milioane de tone anul trecut (sau o scădere de 40%). Cel mai mare exportator deocamdată este și România cu 1,01 milioane de tone, înaintea Franței cu 303.000 de tone și a Germaniei cu 134.000 de tone. Importul de orz este cu aproximativ 40% mai mic decât anul trecut – 440.000 de tone. Cu toate acestea, cea mai mare cantitate a venit din Ucraina – 236.000 de tone, iar aproape 90.000 de tone (orz de malț) din Regatul Unit. Cu 6,1 milioane de tone, importul de porumb este cu aproximativ 399.000 de tone (sau 7%) mai mult decât în anul precedent. Din importul de porumb, 2,9 milioane de tone sau aproape 48% sunt din Ucraina.
Sursa: g4food
Articolul Miniștrii Agriculturii participă la consiliul Agrifish la Bruxelles, reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit al UE apare prima dată în Agroteca.