Trecând peste lipsa endemică de bani la Buget, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat astăzi că, în ciuda unor probleme tehnice, Programul Rabla va debuta în mai.
Acesta a spus că ”Cel mai probabil vom începe cu persoanele juridice. Nu abandonăm procesul, nici nu-l amânăm. Dincolo de problemele tehnice pe care colegii de la AFM (n.n. Administrația Fondului pentru Mediu) le-au întâmpinat în ultima perioadă se lucrează zi și noapte. Și, luna aceasta, începe înscrierea în programul Rabla”.
Ministrul a mai menționat că „în ceea ce privește Rabla Puls, adică finanțarea mașinilor electrice, valoarea ecotichetului a crescut. Asta înseamnă, cel mai probabil, că vom reuși să atragem un număr și mai mare de români față de anul trecut (n.n. – să cumpere mașini electrice). Eu cred eu că un ecotichet în valoare de aproximativ 7.500 de euro este rezonabil și ar putea face diferența atunci când românii aleg între un autoturism electric sau unul cu combustie internă. (…) Cred că trebuie să vorbim tot mai mult despre transport sustenabil, prietenos cu mediul”.
Problemele tehnice despre care vorbește Mircea Fechet sunt legate, cel mai probabil, de disfuncţionalităţile aplicaţiei informatice dedicate programului „Rabla pentru tractoare”, sistem care va fi utilizat și în cazul variantei pentru mașini.
„Până la acest moment, analiza preliminară a arătat că disfuncţionalităţile nu au fost cauzate de aplicaţia informatică în sine, ci de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepţional de cereri, înregistrând peste 3,3 milioane de requesturi în intervalul 09:55 – 10:02, cu un vârf de 1,29 milioane la ora 10:00. Acest nivel a depăşit cu mult capacitatea maximă de procesare permisă de arhitectura standard, ceea ce a condus la blocaje ale aplicaţiei, în special în etapa critică de încărcare a fişierelor necesare finalizării dosarelor. Lucrăm împreună cu specialiştii în infrastructură pentru a reconfigura soluţia tehnică şi a preveni astfel de blocaje în viitor”, a declarat ieri preşedintele AFM, Florin Bănică.
Conform detaliilor anunțate la finalul lunii aprilie, cu mare întârziere față de așteptările comercianților de mașini și clienților, bugetul aferent programului Rabla este, în 2025, de 1,43 de miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât bugetul anului trecut.
Cuantumul ecotichetelor Rabla 2025 a fost stabilit astfel încât, pentru chiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete să fie oferită de stat suma de 10.000 de lei (aproximativ 2.000 de euro), pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid cea de 12.000 de lei (aproximativ 2.400 de euro), pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau o motocicletă electrică 15.000 de lei (aproximativ 3000 de euro), iar pentru un autovehicul nou, 100% electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen, 37.000 de lei (aproximativ 7500 de euro). În cazul instituțiilor publice și unităților administrativ-teritoriale pentru un autovehicul nou plug-in hibrid sau 100% electric este oferită suma de 120.000 lei (aproximativ 24.000 de euro).
Cu se vor face înscrierile in Programul Rabla
Pentru înscrierea în noul program Rabla, solicitanții vor fi cei care vor trebui să completeze, într-o aplicație informatică gestionată de Administrația Fondului de Mediu, o cerere în acest sens și să încarce toate documentele necesare, inclusiv cele ce dovedesc casarea unei mașini. Finanțarea se acordă, în limita bugetului aprobat.
Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot solicita un număr de maximum 25 de ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, fără a fi necesară casarea unui autovehicul uzat.
Persoanele fizice pot solicita maximum două ecotichete în cadrul unei sesiuni de înscriere, câte unul pentru fiecare autovehicul nou ce urmează a fi achiziționat.
Durata totală de implementare este de 90 de zile de la obținerea statutului de „beneficiar finanțare”.
În acest interval, producătorii sunt obligați să emită și să introducă factura electronică în aplicație și să finalizeze formalitățile de vânzare-cumpărare și predare-primire a autovehiculului nou.
Ministerul mediului atrage atenția că, în cazul Rabla 2025, este obligatorie înmatricularea permanentă la autorităţile competente din România, pe numele beneficiarului, a autovehiculului nou achiziţionat în cadrul programului, pe o perioadă de cel puțin 18 luni de la emiterea facturii. Prin excepţie, în cazul în care autovehiculele noi pentru care a fost acordată finanţarea, sunt achiziţionate în sistem leasing, înmatricularea permanentă pe numele beneficiarului este obligatorie la sfârşitul perioadei de leasing. De asemenea, este interzisă beneficiarilor înstrăinarea autovehiculelor nou-achiziţionate în cadrul programului, pe o perioadă de 18 luni de la data emiterii facturii, prevedere ce se aplică inclusiv în cazul beneficiarilor care au achiziționat autovehiculele noi în sistem leasing.