Năstase: Profilul lui Ponta, cel mai potrivit pentru postul de preşedinte

Fostul premier Adrian Năstase consideră că, ”în noua dezordine internaţională, de după alegerile americane”, profilul lui Victor Ponta, este cel mai potrivit pentru postul de preşedinte.

”Sper ca defectele sale să se estompeze după alegeri şi să găsească formule de coabitare cu un guvern responsabil”, afirmă Năstase. În opinia sa, după alegeri, PSD, la fel ca şi PNL, va avea nevoie de o refondare.

Victor Ponta, candidat independent la Preşedinţie, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti în 1995, ulterior fiind procuror şi asistentul luI Adrian Năstase, la acea vreme profesor de drept internaţional şi, în plan politic, lider al PSD alături de Ion Iliescu. În 2001, când Adrian Năstase a ajuns prim-ministru, l-a numit pe Victor Ponta şeful Corpului de Control al Guvernului. În 2003, Victor Ponta a fost ales preşedinte al Tineretului Social Democrat şi vicepreşedinte al PSD, tot cu susţinerea lui Adrian Năstase.La alegerile parlamentare din 2004, Ponta devine deputat de Gorj, la numai 32 de ani. La scurt timp, Adrian Năstase pierde alegerile prezidenţiale în faţa lui Traian Băsescu, apoi pierde şefia PSD. Este înlocuit cu Mircea Geoană, dar Victor Ponta rămâne în conducerea partidului şi ajunge vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

”Duminică vom vota din nou. Este mai clar acum pentru cine şi pentru ce? Avem din nou o listă care cuprinde şi personaje extravagante care nu au mare lucru de pierdut din participarea la această campanie. Cat de serioasă poate fi, spre exemplu, propunerea de a înarma toată populaţia cu pistoale pentru a opri un eventual atac rusesc? În definitiv, dacă s-ar întâmpla aşa ceva, cei care propun astfel de lucruri, probabil că s-ar retrage strategic peste Atlantic”, scrie Năstase miercuri, într-o postare pe blogul său.

El se întreabă dacă vom vota duminică un candidat în funcţie de calităţi sau vom respinge candidaţi în funcţie de defectele lor şi ce va conta mai mult.

”Eu am o problemă în a decide dacă să votez, consecvent, cu candidatul PSD, aşa cum am făcut de-a lungul anilor sau să merg pe o altă variantă. Din păcate, slăbiciunile succesive ale PSD au dus la rezultatele de acum în care, practic, partidul nu mai are propriul său candidat iar candidatul comun se bate să obţină jumătate din voturile însumate ale PSD, PNL şi UDMR. Imi este clar că, după alegeri, PSD, la fel ca şi PNL, va avea nevoie de o refondare. Până atunci îmi voi menţine punctul de vedere conform căruia, în noua dezordine internaţională, de după alegerile americane, profilul lui Victor Ponta este cel mai potrivit pentru postul de presedinte. Sper ca defectele sale să se estompeze după alegeri şi să găsească formule de coabitare cu un guvern responsabil”, scrie fostul premier.

El întreabă şi ce înseamnă suveranismul romanesc, ”în condiţiile în care liderii acestui curent caută „o nouă Romă” pentru a se închina”.

”Spuneam, cu un anumit prilej, că ne-am săturat de „lecţiile bune” pe care ni le predau unii oameni politici din afară si că am avea nevoie, mai curând, de exemple bune. Spre exemplu, in materie de valori, pare că nu am înţeles că este vorba mai curând de valori pecuniare – 5 milioane $ pentru a obţine un green card de reşedinţă în Statele Unite sau 500.000 $ pentru a deveni membru într-un club american select. Sper ca oamenii politici români să-si fi încheiat perioada de naivitate în politica externă şi să înţeleagă că este vorba, în final, doar de interese. Să ne fie clar că dacă acum ne amuzăm poate la scandalurile dintre candidaţi, după alegeri riscăm să intrăm într-o serioasă criză economică şi socială, în condiţii de tensiuni regionale accentuate. Sper să găsim înţelepciunea ca, după votul din luna mai, să lucrăm împreună pentru obiective comune”, conchide fostul premier.