Pensionările din Justiție sufocă judecătoriile din Iași

Pensionările din Justiție sufocă judecătoriile din Iași. Un magistrat are chiar și 2000 de dosare pe an.

La Tribunal, care funcţionează cu doar trei sferturi din numărul normat de judecători, se adună dosarele care trenează de mai bine de un an şi jumătate, iar întârzierile în redactarea hotărârilor sunt tot mai mari. Curtea de Apel este singura instanţă din judeţ care se poate lăuda că funcţionează normal.

Numărul total al dosarelor intrate pe rolul Curţii ieşene de Apel a scăzut uşor faţă de anul trecut, mai ales pe seama reducerii numărului de cauze civile şi penale.

Acest fapt, combinat cu numărul magistraţilor, apropiat de cel prevăzut în schema de funcţionare a făcut şi ca numărul dosarelor care trenează să fie redus.

Doar aproximativ 6% din dosarele aflate pe rolul Curţii de Apel sunt mai vechi de un an, durata medie de soluţionare a unui dosar, până la redactarea hotărârii finale fiind de 101 zile. Curtea de Apel este însă întrucâtva favorizată faţă de celelalte instanţe, fiecărui judecător revenindu-i spre analiză 485 de dosare, cifră în scădere faţă de anul 2022.

Citește și De ce s-a întors Alexei Navalnîi în Rusia: „Le-am promis oamenilor că nu-i voi dezamăgi” (Aktual24)

Pensionările din Justiție sufocă judecătoriile

Media la nivel naţional este de 651 de dosare ce revin fiecărui judecător de curte de apel. Faptul se explică şi prin numărul magistraţilor aflaţi în funcţie. Curtea de Apel se află pe primul loc în ţară ca procent de ocupare din schema de funcţii, dispunând de 97% din judecătorii de care ar avea nevoie. Spre comparaţie, Curtea de Apel Galaţi lucrează cu mai puţin de trei sferturi din judecătorii necesari.

Reprezentanţii Curţii de Apel şi-au apreciat la superlativ calitatea hotărârilor adoptate, doar 0,82% din deciziile acestei instanţe fiind desfiinţate ulterior de instanţa supremă.

Trebuie menţionat însă că cea mai mare parte a hotărârilor Curţii de Apel sunt definitive, ele nefiind supuse vreunei căi ordinare de atac. Din hotărârile care au fost totuşi atacate, 17% au fost desfiinţate sau clasate ulterior.

Mai puţin optimist se prezintă situaţia la nivelul Tribunalului şi a judecătoriilor, primele instanţe sesizate de justiţiabili în cauzele comune. Un magistrat din Tribunal are pe mână 845 de dosare, cu peste 20 mai multe decât în 2022.

Citește și Ajutorul dat de stat companiei Blue Air, greu de recuperat

Pensionările din sistem au afectat cel mai mult Tribunalul

Dintre instanţele ieşene, pensionările din sistem au afectat cel mai mult Tribunalul. Această instanţă a pierdut anul trecut 8 magistraţi, faţă de doar doi câţi au plecat din Curtea de Apel. În afară de creşterea încărcării cu dosare a judecătorilor rămaşi, faptul a condus şi la întârzieri mari ale redactării sentinţelor, care este făcută tot de magistraţi.

Aproape jumătate dintre hotărârile adoptate de Tribunal au fost redactate peste termenul legal. Nici corectitudinea sentinţelor nu a reprezentat un punct forte, o treime dintre sentinţele atacate fiind desfiinţate de instanţa superioară. Pe de altă parte, Tribunalul a reuşit totuşi să-şi reducă numărul dosarelor aflate în stoc cu o zecime.

Mai multe puteți citi în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sfaturi de îngrijire a pomilor fructiferi și viței de vie după recoltare

După perioada de recoltare, îngrijirea pomilor fructiferi și a viilor nu se încheie. Toamna este un moment esențial pentru...