Permisul de conducere, disponibil de la 17 ani în UE. Ce impun noile reguli

Tinerii din Uniunea Europeană vor putea obține permisul de conducere începând cu vârsta de 17 ani, conform unei noi directive adoptate de Comisia Europeană. Măsura face parte dintr-un pachet legislativ amplu, care vizează modernizarea și digitalizarea permiselor auto în toate statele membre până în ianuarie 2033. 

Potrivit noilor reglementări, tinerii de 17 ani vor putea conduce doar în prezența unui însoțitor, un adult care deține permis de categoria B sau BE de cel puțin 10 ani. Aceștia vor avea dreptul să conducă vehicule de până la 3.500 kg, cu maximum opt pasageri, iar însoțitorii vor răspunde solidar în cazul unor încălcări ale regulilor de circulație sau accidente.

Directiva europeană, care are ca scop reducerea numărului de accidente rutiere și simplificarea procedurilor administrative, urmează să fie adoptată oficial de Parlamentul European și Consiliu. După publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, statele membre vor avea la dispoziție patru ani pentru implementare.

Un alt element-cheie al noii politici este digitalizarea permiselor de conducere. Documentele vor fi integrate în Portofelul Digital de Identitate al UE, permițând accesul rapid de pe telefonul mobil și facilitând procedurile de reînnoire, înlocuire sau transfer între statele membre.

De asemenea, toți șoferii din Uniunea Europeană vor fi obligați să își schimbe permisele fizice cu noile versiuni digitale până în ianuarie 2033, într-un efort de uniformizare și reducere a riscurilor de fraudă. Procesul va fi gestionat de autoritățile naționale, iar noile documente vor fi integrate într-un sistem digital european, fiind mai ușor de verificat și actualizat.

„Cetățenii vor putea să își dovedească identitatea în întreaga UE, atunci când este necesar, pentru a accesa servicii online, pentru a partaja documente digitale sau pur și simplu pentru a dovedi un anumit atribut personal, cum ar fi vârsta, fără a-și dezvălui identitatea completă sau alte date personale. Cetățenii vor deține în orice moment controlul deplin cu privire la datele pe care le partajează și la destinatarii acestor date”, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Citește și FAO: O treime dintre speciile de arbori din lume sunt amenințate