Piaţa mondială a petrolului va fi aprovizionată confortabil în 2025, anticipează Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), chiar dacă grupul de producători OPEC+ a prelungit la începutul lunii decembrie reducerile aprovizionării cu ţiţei, în timp ce prognoza cererii este puţin mai mare decât se aştepta, potrivit Reuters.
Perspectivele AIE, care consiliază ţările industrializate, indică continuarea factorilor contrari pentru OPEC+, care cuprinde Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi precum Rusia.
OPEC+ încearcă să înceapă să relanseze producţia în 2025, după ani de reduceri. Creşterea cererii de petrol a fost mai slabă decât se aştepta anul acesta, în mare parte din cauza Chinei.
După ce a determinat creşterea consumului de petrol de ani de zile, provocările economice şi o trecere către vehiculele electrice temperează perspectivele de creştere a consumului de petrol în al doilea consumator din lume.
Totuşi, AIE şi-a crescut prognoza de creştere a cererii globale de petrol pentru 2025 la 1,1 milioane de barili pe zi (bpd), de la 990.000 de barili pe zi anticipată în noiembrie, ”în mare parte în ţările asiatice, datorită impactului recentelor măsuri de stimulare ale Chinei”.
China încearcă să stimuleze economia şi va adopta o politică monetară ”corespunzător de relaxată” anul viitor, prima relaxare a poziţiei sale în aproximativ 14 ani, potrivit Biroului Politic al ţării.
În acelaşi timp, AIE se aşteaptă ca ţările non-OPEC+ să crească oferta cu aproximativ 1,5 milioane bpd anul viitor, impulsionate de Statele Unite, Canada, Guyana, Brazilia şi Argentina – mai mult decât rata de creştere a cererii.
”Ritmul relativ redus de creştere a cererii globale de petrol va continua în 2025, accelerând doar modest”, a spus AIE, spunând, de asemenea, că piaţa ”pare aprovizionată confortabil”.
Pentru a sprijini piaţa, OPEC+ a amânat la începutul lunii decembrie începutul creşterii producţiei de petrol, cu trei luni, până în aprilie, şi a prelungit anularea completă a reducerilor cu un an, până la sfârşitul anului 2026, din cauza cererii slabe şi a producţiei în expansiune din afara grupului.
AIE a spus că , chiar şi excluzând revenirea la cote de producţie mai mari, perspectivele sale actuale indică un excedent al ofertei de 950.000 bpd anul viitor – aproape 1% din oferta mondială. Aceasta s-ar ridica la 1,4 milioane bpd dacă OPEC+ va continua cu planul său de a începe să anuleze reducerile de la sfârşitul lunii martie viitor, a spus acesta.
Excedentul de anul viitor, conform prognozei AIE, ar putea îngreuna capacitatea OPEC+ să readucă producţia. Creşterea trebuia să înceapă mai devreme, în octombrie 2024, dar OPEC+ a amânat-o pe fondul scăderii preţurilor.
Prognozele privind puterea creşterii cererii în 2024 variază, parţial din cauza diferenţelor faţă de cererea din China şi a ritmului de trecere a lumii la combustibili mai curaţi.