În primele trei luni ale anului 2025, piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 51 de tranzacții, cu o valoare combinată estimată de 1,0 miliarde USD, o scădere de 25% a numărului de tranzacții (68) și o scădere de 29% a valorii (1,4 miliarde USD) față de ultimul trimestru al anului trecut.
Nivelul mai scăzut al tranzacțiilor a fost în mare parte datorat unui început lent al anului, luna ianuarie 2025 înregistrând cel mai mic număr de tranzacții (10) din septembrie 2023 (12), în timp ce activitatea a fost mai aproape de media lunară din 2024 în februarie și martie 2025, arată analiza EY.
Cea mai mare tranzacție a cărei valoare a fost publicată în primul trimestru a fost achiziția portofoliului de logistică al P3 Group de către CTP, cel mai mare dezvoltator listat public de proprietăți industriale și logistice din Europa, pentru 280 milioane USD.
Cumpărătorul a înregistrat o altă tranzacție semnificativă în anul precedent, când a achiziționat 5 parcuri industriale ușoare din portofoliul de logistică deținut integral de Globalworth Real Estate Investments, pentru aproximativ 184 milioane USD.
A doua cea mai mare tranzacție divulgată ca valoare în această perioadă a fost achiziția clădirii de birouri Victoria Center de către Solida Capital de la Macquarie Group pentru 31,7 milioane USD, unde EY a oferit servicii de due diligence financiar și fiscal cumpărătorului.
Nu a fost luat în calcul mega-dealul prin care Mid Europa Partners a vândut furnizorul de servicii medicale Regina Maria către Mehiläinen Group, companie din portofoliul CVC Capital Partners și Hellman & Friedman, care a fost anunțat la data de 1 aprilie 2025. Tranzacția s-a ridicat la peste 1,4 miliarde USD, fiind una dintre cele mai mari tranzacții înregistrate vreodată în România.
Deși investitorii strategici au rămas jucătorii dominanți pe piața locală de M&A în primul trimestru, reprezentând 80% din tranzacții, investitorii financiari au reprezentat o cotă record de 16% din volumul tranzacțiilor, fiind impulsionați în principal de fonduri de capital privat străine care investesc în numeroase sectoare, inclusiv sănătate, energii regenerabile, imobiliare și petrol și gaze.
Tranzacțiile interne au scăzut de la 51% din tranzacțiile anunțate în trimestrul patru din 2024 la 43% în trimestrul I din 2025, în principal ca urmare a unei creșteri a achizițiilor externe de către investitorii români. Cota tranzacțiilor inbound (43%) a rămas stabilă de la un trimestru la altul, Statele Unite păstrând prima poziție cu patru tranzacții, urmate de Marea Britanie cu trei.
CITEȘTE ȘI | Vodafone și UPC au încheiat procesul de fuziune
Articolul Piața românească de fuziuni și achiziții a scăzut atât ca număr de trazacții cât și în valoare a fost publicat prima dată în Money Buzz! • Știri Economice, Știri Financiare, Știri Business