Preşedintele „America First” răstoarnă ordinea mondială

A lansat un război tarifar global fără precedent şi a redus drastic ajutorul extern al SUA. A discreditat aliaţii NATO şi a îmbrăţişat narativul Rusiei cu privire la invazia Ucrainei.

Şi a vorbit despre anexarea Groenlandei, recucerirea Canalului Panama şi transformarea Canadei în cel de-al 51-lea stat al SUA. În primele 100 de zile haotice de la revenirea la putere a preşedintelui Donald Trump, acesta a dus o campanie adesea imprevizibilă, care a răsturnat o parte din ordinea mondială bazată pe norme, pe care chiar Washingtonul a ajutat să fie construită din cenuşa celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

„Trump este mult mai radical acum decât era acum opt ani”, a declarat Elliott Abrams, un conservator care a servit sub preşedinţii Ronald Reagan şi George W. Bush înainte de a fi numit trimis special al SUA în Iran şi Venezuela în primul mandat al lui Trump. „Am fost surprins”, mărturiseşte el.

Agenda „America First” a lui Trump pentru cel de-al doilea mandat a îndepărtat prietenii şi a încurajat adversarii, ridicând în acelaşi timp întrebări cu privire la cât de departe este dispus să meargă preşedintele SUA. Acţiunile sale, combinate cu această incertitudine, au neliniştit atât de mult unele guverne, încât acestea răspund într-un mod care ar putea fi dificil de inversat, chiar dacă în 2028 va fi ales un preşedinte american mai tradiţional (deşi Trump dă tot mai multe semne că ar vrea să candideze pentru un al treilea mandat).

Toate acestea vin pe fondul a ceea ce criticii preşedintelui republican consideră că sunt semne de regres democratic în ţară, care au stârnit îngrijorare în străinătate. Printre acestea se numără atacurile verbale la adresa judecătorilor, campania de presiune împotriva universităţilor şi transferul imigranţilor într-o închisoare notorie din El Salvador, ca parte a unei campanii mai ample de deportare.

„Ceea ce vedem este o perturbare enormă a afacerilor mondiale”, a declarat Dennis Ross, fost negociator pentru Orientul Mijlociu în cadrul administraţiilor democrate şi republicane. „Nimeni nu ştie cu certitudine în acest moment ce să creadă despre ceea ce se întâmplă sau ce va urma”, spune Dennis Ross.

Această evaluare a zguduirii sistemului global de către Trump provine din interviuri realizate de Reuters cu peste o duzină de actuali şi foşti oficiali guvernamentali, diplomaţi străini şi analişti independenţi din Washington şi din capitalele din întreaga lume.

Mulţi spun că, deşi unele dintre daunele deja produse ar putea fi de lungă durată, situaţia nu este iremediabilă dacă Trump îşi va modera abordarea. El a dat deja înapoi în privinţa unor chestiuni, printre care calendarul şi severitatea tarifelor sale.

Însă aceştia consideră că sunt şanse mici ca Trump să-şi schimbe radical atitudinea şi se aşteaptă ca multe ţări să opereze modificări durabile în relaţiile cu SUA pentru a se proteja de politica sa imprevizibilă.

Consecinţele au început deja să se facă simţite. Unii aliaţi europeni, de exemplu, intenţionează să-şi consolideze propriile industrii de apărare pentru a reduce dependenţa de armamentul american. În Coreea de Sud s-a intensificat dezbaterea privind dezvoltarea propriului arsenal nuclear. Şi au crescut speculaţiile că deteriorarea relaţiilor ar putea determina partenerii SUA să se apropie de China, cel puţin din punct de vedere economic.

Casa Albă respinge ideea că Trump a afectat credibilitatea SUA, invocând în schimb necesitatea de a face ordine după ceea ce numeşte „conducerea ineficientă” a fostului preşedinte Joe Biden pe scena mondială.

„Preşedintele Trump ia măsuri rapide pentru a face faţă provocărilor, aducând Ucraina şi Rusia la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului, stopând fluxul de fentanil şi protejând lucrătorii americani prin tragerea la răspundere a Chinei şi readucerea Iranului la masa negocierilor prin reimpunerea presiunii maxime”, a declarat Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, într-un comunicat. El a afirmat că Trump „îi face pe houthi să plătească pentru terorismul lor şi asigură securitatea frontierei sudice, care a fost deschisă invaziei timp de patru ani”.

Mai mult de jumătate dintre americani, inclusiv unul din cinci republicani, consideră că Trump este „prea aliniat” Rusiei, iar opinia publică americană nu este deloc entuziasmată de agenda expansionistă pe care acesta a prezentat-o, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat pe 21 aprilie.