Preţurile de consum din SUA au înregistrat în ianuarie cea mai mare creştere din aproape un an şi jumătate, pe fondul costurilor mai ridicate pentru locuinţe şi alimente, ceea ce întăreşte mesajul Rezervei Federale că nu se grăbeşte să reia reducerea ratelor dobânzilor, în contextul incertitudinii tot mai mari privind economia, transmite CNBC.
Indicele preţurilor de consum (CPI), un indicator amplu al costurilor bunurilor şi serviciilor din economia americană, a crescut cu 0,5% faţă de luna anterioară, plasând rata anuală a inflaţiei la 3%, potrivit datelor publicate miercuri de Biroul de Statistică a Muncii (BLS).
Creşterile au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street, care prognozaseră o majorare de 0,3% pe lună şi 2,9% pe an.
Excluzând preţurile volatile la alimente şi energie, indicele inflaţiei de bază a crescut cu 0,4% în ianuarie, ceea ce a dus rata anuală la 3,3%, peste estimările de 3,1%. Această accelerare a inflaţiei a dus la scăderea pieţelor financiare, Dow Jones pierzând circa 150 de puncte şi randamentele obligaţiunilor crescând puternic.
”Rezerva Federală va trebui să aştepte mai mult decât era anticipat înainte de a reduce dobânzile, având în vedere acest raport CPI extrem de puternic. Acest raport pune capăt definitiv speculaţiilor privind un ciclu agresiv de reduceri ale dobânzilor”, a declarat Josh Jamner, analist la ClearBridge Investments.
Într-adevăr, traderii şi analiştii şi-au ajustat aşteptările, iar următoarea posibilă reducere a dobânzii este acum prognozată cel mai devreme în septembrie. Cu toate acestea, preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a îndemnat la prudenţă în interpretarea datelor, subliniind că banca centrală urmăreşte mai atent indicele preţurilor pentru consum personal (PCE), care va fi clarificat în urma raportului privind preţurile producătorilor ce urmează să fie publicat joi.
Costurile locuinţelor rămân un factor major al inflaţiei