Preţurile petrolului au încheiat vineri tranzacţiile cu o creştere de aproape 2% şi au înregistrat primul câştig săptămânal de la jumătatea lunii aprilie, pe fondul optimismului generat de un acord comercial între Statele Unite şi Regatul Unit, care a încurajat speranţele privind progrese în relaţiile comerciale dintre Washington şi Beijing, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 1,07 dolari, sau cu 1,7%, închizând la 63,91 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 1,11 dolari, sau cu circa 1,9%, până la 61,02 dolari pe baril. Pe parcursul săptămânii, ambele benchmarkuri au câştigat peste 4%.
Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că China ar trebui să-şi deschidă piaţa pentru produsele americane, adăugând că un tarif de 80% pe mărfurile chinezeşti ”pare corect”, la o zi după ce a anunţat un acord care reduce taxele vamale pentru exporturile britanice de automobile şi oţel.
”Pieţele energetice – oricât de pesimiste au fost – încep în sfârşit să se scuture de această negativitate şi să se alinieze la optimismul general al pieţei, stimulat de progresele în relaţiile comerciale”, a spus Alex Hodes, analist în energie la firma de brokeraj StoneX.
Comentariile lui Trump şi acordul cu Regatul Unit au alimentat speranţele privind o eventuală înţelegere similară între SUA şi China.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, urmează să se întâlnească pe 10 mai, în Elveţia, cu vicepremierul chinez He Lifeng, principalul oficial economic al Beijingului. În prezent, tarifele impuse de SUA importurilor din China se ridică la 145%.
”Deşi extrem de ridicat, un tarif de 80% e totuşi mult mai mic decât 145%. Nu poţi ignora acest calcul”, a transmis Hodes clienţilor săi.
Datele vamale publicate vineri arată că exporturile Chinei au crescut peste aşteptări în aprilie, iar declinul importurilor s-a redus, oferind Beijingului o uşurare înaintea discuţiilor comerciale.