Previziuni: Economia României va crește cu 2,7%, inflația va ajunge la 5%

Economia României își va menține trendul de creștere în 2024, însă cu un ritm mai moderat, arată iBanFirst. Se așteaptă ca investițiile publice și consumul privat să contribuie la o majorare a PIB-ului de aproximativ 2,7%.

Inflația este anticipată să oscileze în jurul valorii de 5% în acest an, urmând să revină la ținta de 4% stabilită de BNR abia în 2026. Mai mult, cursul RON/EUR se va menține relativ stabil.

În prezent, lichiditatea interbancară se află aproape de un nivel record, ceea ce face posibilă o relaxare a politicii monetare cu puține efecte secundare negative asupra traiectoriei inflației.

iBanFirst estimează că ciclul de relaxare monetară va începe mai târziu și estimează o primă reducere în luna mai, cu o rată de 6% până la finalul acestui an, comparativ cu 7% în prezent.

Cu un deficit de 5,6% din PIB, România se situează peste nivelurile înregistrate de țări cu economii similare, precum Cehia, care are un deficit bugetar de aproximativ 3% din PIB.

CITEȘTE ȘI: Consumatorul român preferă produsele locale și este mai atent la calitate

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESSȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

Articolul Previziuni: Economia României va crește cu 2,7%, inflația va ajunge la 5% a fost publicat prima dată în Money Buzz! • Știri Economice, Știri Financiare, Știri Business

Atac rusesc cu drone asupra Liov, regiune aflată la granița cu Polonia. O persoană rănită și mai multe clădiri avariate

Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro) Un atac rusesc cu dronă asupra regiunii Liov din vestul Ucrainei, care se află la granița...