Primul implant cibernetic – un succes: un om poate mișca obiecte cu puterea gândului

Pacientul căruia i-a fost introdus un cip în creier controlează acum un mouse doar cu gândul, anunţă Elon Musk, fondatorul Neuralink.

 

Miliardarul american spune că persoana care a acceptat să primească unul dintre implanturile cibernetice ale companiei sale, s-a recuperat complet după intervenția chirurgicală minim-invazivă.

Bărbatul este subiect al unui studiu clinic planificat să dureze șase ani, iar primele rezultate sunt entuziasmante, a declarat Musk: „Progresul este bun până acum și pacientul pare să se fi recuperat complet, cu efecte neuronale pe care am putut să le vedem. Pacientul este capabil să miște un mouse pe un ecran doar prin gândire”.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

În aceeași declarație pe platforma X, Elon Musk adăugă că Neuralink încearcă acum să-l învețe pe pacient să facă mai multe click-uri cu mouse-ul pe un ecran. Momentan, compania nu a oferit și alte detalii despre succesele acestui studiu.

Amintim, primul implant în creierul unui om s-a făcut în luna ianuarie, după ce a primit aprobarea în septembrie.

La bază, implantul Neuralink este conceput pentru a permite controlul gândurilor cu ajutorul unui smartphone sau a altei tehnologii.

Peste 1.000 de micro-electrozi în creier

Practic, implantul este format din 1.024 de electrozi pe care robotul îi conectează la creier cu un ac. Primii pacienți studiați au fost cei care suferă de tetraplegie – paralizie la mâini și picioare. Mai exact, este un robot ce plasează un implant de interfață creier-calculator, într-o regiune a organului care controlează intenția de mișcare. Un cip de computer este atașat la fire mici flexibile, cusute în creier de un robot.

Pe scurt, robotul decupează o bucată mică de craniu, conectează la creier electrozii, coase gaura, iar singura urmă vizibilă este o cicatrice de la incizia cu laser. Procedura durează circa 30 de minute, nu este nevoie de anestezie generală, și pacientul poate fi externat imediat. Totuși, poate dura câteva luni până când omul învață să controleze computerul cu gândul.

Elon Musk se declară foarte entuziast în privința Neuralink, declarând că vrea să încerce tratamente pentru autism, depresie, schizofrenie și chiar obezitate, folosind implanturile în creier.

Gheorghe Zamfir, Paula Seling, Corul Madrigal, în spectacol de gală la Opera Naţională Bucureşti

Un spectacol de gală, care omagiază spiritualitatea românească „Credinţa, Arta şi Identitatea Românească”, are loc miercuri, de la ora...