Primul medic român care a recunoscut că s-a îmbogățit din șpagă, condamnat cu suspendare

Cristian Paleru, un chirurg din grupul celor patru medici de la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, arestați pentru luare de mită, a primit trei ani de închisoare cu suspendare.

 

 

Acesta a primit pedeapsa fiindcă a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, fiind primul medic român acuzat de corupție care a recunoscut că și-ar fi adunat averea în mod ilegal, prin mita de la paciențiă săi.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

Luni, Tribunalul București a confirmat acordul încheiat cu Parchetul de către medicul specializat în chirurgie toracică, prin care vinovatul a acceptat și confiscarea banilor câștigați illegal – circa 700.000 de lei.

Medicului îi este interzis să își exercita profesia în sistemul public de sănătate, pentru doi ani și jumătate, ca pedeapsă complementară.

Totodată, pe durata termenului de supraveghere are obligația să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională, precum și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, la un centru de plasament al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, pe o perioadă de 100 de zile.

Hotărârea instanței nu este definitivă

Cristian Paleru a stat în arest între 20 septembrie și 24 octombrie, anul trecut.

Amintim, și săptămâna trecută, un alt medic rezident de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la doi ani închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut că a primit mită de la pacienţi în dese rânduri.

Acesta este Jan Palade, rezident în chirurgie toracică, care face parte din grupul destructurat de procurori astă toamnă şi în care erau implicaţi doi profesori universitari: Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, ultimul decedat într-un accident de maşină în luna octombrie.

Conform documentelor de la instanţă, Jan Palade a încheiat un acord cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în care a recunoscut că a primit mai mulți bani de la pacienţi, pentru a fi operați.

Potrivit cercetărilor din dosar, înainte de o intervenție chirurgicală, un membru al echipei medicale primea şpaga în plic, apoi o împărţea prin aplicația Revolut cu restul colegilor.

Care sunt cele mai frecvente procese dintre firmele din România și cum vă puteți proteja afacerea?

– Strategii legale pentru a preveni conflictele și pentru a proteja afacerea de procese costisitoare – Dr. Av. Radu...