Programul Rabla 2025 pentru persoane fizice revine cu un buget de 200 de milioane de lei

Programul Rabla pentru persoane fizice va fi relansat în 2025 cu un buget de 200 de milioane de lei, a anunțat miercuri ministrul Mediului, Diana Buzoianu.

După ce sesiunea din iunie fusese suspendată în contextul incertitudinii politice și a formării unui nou guvern, relansarea programului Rabla vine ca urmare a solicitărilor publice și a angajamentelor asumate de stat față de cetățeni care au plătit deja avansuri pentru achiziția de mașini.

„Într-un an foarte dificil economic, în care trebuie tăiate 30 de miliarde de lei, am reușit să salvăm programul Rabla persoane fizice. Vom lansa programul cu un buget de 200 de milioane de lei. Înțelegem că oamenii au făcut deja investiții, iar statul trebuie să țină cont de impactul în economie”, a transmis ministrul Diana Buzoianu, într-o postare pe Facebook.

Ministrul a adăugat că pentru anul viitor este necesară o reevaluare a programelor Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), cu accent pe impactul real asupra reducerii emisiilor.

Program suspendat în iunie din motive politice

Sesiunea de înscriere pentru Programul Rabla 2025 urma să înceapă pe 19 iunie, însă a fost suspendată cu doar o zi înainte, pe fondul negocierilor pentru formarea noului executiv.

Vezi și Rabla 2025 pentru companii: bugetul pentru mașini cu combustie epuizat în prima zi, cerere ridicată pentru electrice

„Este important ca noul guvern, împreună cu AFM, să prioritizeze alocările bugetare în funcție de nevoile actuale ale populației. Suspendarea programelor este un argument pentru ca prioritățile guvernului să fie onorate”, a explicat atunci Florin Bănică, președintele AFM.

Ce oferă Rabla 2025: ecotichete și finanțări pentru achiziții nepoluante

Programul Rabla pentru persoane fizice oferă finanțare nerambursabilă pentru casarea mașinilor vechi și achiziționarea de autovehicule noi, mai puțin poluante. Nu este permisă achiziția de autovehicule diesel.

Sumele stabilite inițial în cadrul sesiunii din iunie erau:

37.000 lei pentru autovehicule pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen;

15.000 lei pentru plug-in hybrid sau motociclete electrice;

12.000 lei pentru vehicule hibride clasice;

10.000 lei pentru vehicule cu motor pe benzină sau GPL/GNC ori motociclete.

Bugetul inițial alocat sesiunii pentru persoane fizice era de 210 milioane de lei pentru propulsie termică/hibrid și 400 de milioane de lei pentru electrice și plug-in hybrid.

Instituțiile publice și UAT-urile, buget separat

Pentru instituții și UAT-uri, alocările stabilite inițial au fost:

30 milioane lei pentru vehicule hibride;

120 milioane lei pentru electrice sau plug-in hybrid;

120.000 lei valoare ecotichet pentru fiecare vehicul achiziționat din fonduri publice.