Putin a asigurat-o pe Evghenia Guțul că va proteja Găgăuzia

Președintele dictator al Rusiei, Vladimir Putin, a declarat săptămâna aceasta că va sprijini Găgăuzia, teritoriul autonom din cadrul Republicii Moldova, după întâlnirea cu liderul pro-Moscova al teritoriului, Evghenia Guțul, transmite politico.eu.

Evghenia Guțul, care se află în Rusia de săptămâna trecută, a declarat: „Vladimir Putin a promis să extindă sprijinul pentru Găgăuzia și poporul găgăuz în susținerea drepturilor noastre legale, a autorității și a pozițiilor noastre pe arena internațională”.

Vezi și Evghenia Guțul, lideră a Găgăuziei, cere sprijin de la Moscova

„I-am spus despre acțiunile ilegale ale autorităților moldovenești care se răzbună pe noi pentru pozițiile noastre civice și pentru apărarea intereselor noastre naționale”, a adăugat ea, după întâlnirea cu liderul rus miercuri.

Găgăuzia, o regiune din sudul Moldovei cu aproximativ 150.000 de locuitori, este populată în mare parte de etnici turci și a devenit autonomă la scurt timp după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Comentariile lui Guțul vin după ce autoritățile din Transnistria, un teritoriu separatist pro-rus din estul Republicii Moldova, care a găzduit trupe rusești timp de trei decenii, au făcut apeluri similare Moscovei luna trecută pentru a o „proteja” de „presiunea” Chișinăului.

Tensiunile dintre Găgăuzia, Transnistria și Republica Moldova au crescut

Tensiunile dintre cele două regiuni și guvernul central al Moldovei au crescut din cauza sprijinului puternic al președintelui Maia Sandu pentru Ucraina și viziunea pro-europeană.

Dar ministrul de Externe al țării, Mihail Popșoi, a respins afirmațiile că Rusia ar putea ordona trupelor sale să intre în țară, în ciuda războiului total al Kremlinului împotriva Ucrainei, care face ravagii în apropierea graniței sale, declarând săptămâna aceasta pentru Politico că puterea militară a Rusiei a scăzut „datorită sacrificiului curajosului popor ucrainean”.

Separat, joi, procurorul general al Republicii Moldova a declarat că a lansat o acțiune în justiție împotriva lui Guțul, care a fost ales lider al regiunii anul trecut, pentru „acțiuni ilegale” nespecificate.

Grecia: Cod roșu de incendii în Grecia. Parcurile sunt închise

Magda Dragu (gds.ro) Atena și regiunea înconjurătoare sunt sub alertă maximă de incendii. Este cod roşu în Grecia. Serviciile de urgență sunt în alertă...