Putin în interviul cu Tucker Carlson: Asta e ceva ce faci atunci când ești nesigur

„Nu am aflat nimic nou” din interviul luat de jurnalistul populist Tucker Carlson președintelui rus Vladimir Putin, este de părere Ian Bremmer, expert în științe politice. Ian Bremmer a analizat pentru platforma GZERO interviul luat de Tucker Carlson lui Vladimir Putin.

„În primul rând, e un interviu din care nu am aflat nimic nou, fără substanță. Putin a ținut o lecție de istorie foarte lungă, mergând înapoi până la Ginghis Han și Imperiul Roman. Și poate ar trebui să vorbim despre faptul că Putin se gândește la Imperiul Roman. Dar că, dacă ceva ar fi putut pierde un mare procent din audiență, tocmai asta a fost”, spune Ian Bremmer.

Expertul susține că obsesia lui Vladimir Putin față rădăcinile vechi ale Rusiei trădează, de fapt, nesiguranța.

„Îmi amintesc atâtea călătorii la Beijing, unde te întâlneai cu liderii chinezi, iar primele 20 de minute erau despre conducerea chineză și locul ei de drept în lume în secolul al XV-lea. Asta e ceva ce faci atunci când ești nesigur. Pe măsură ce chinezii au devenit o economie mai mare și se simțeau mai confortabil cu restul lumii, și-au redus acest discurs”, subliniază Ian Bremmer.

„Putin, bineînțeles, o duce și mai rău. Economia sa este acum mai mică decât cea a Canadei, în ciuda faptului că are cea mai mare suprafață geografică dintre toate țările lumii. Toate aceste resurse importante, mai multe arme nucleare chiar decât Statele Unite. Dar este clar că nu se simte foarte încrezător în această privință. De aici și nevoia de-a oferi o imensă lecție de istorie tuturor celor care sunt dispuși să asculte. Și, desigur, știți, Tucker nu a putut face prea multe legat de asta. Nu e ca și cum ar fi putut brusc să-l întrerupă pe liderul rus”, adaugă Bremmer.

Interviul și-a ratat ținta

Ian Bremmer este de părere că interviul a ratat segmentul de public american pe care Putin îl viza.

„Chiar mi-e neclar cât de mult au avut priză toate astea la publicul tipic al lui Tucker Carlson. Vreau să spun că discursul lui Putin despre o lume multipolară este ceva ce mi se pare destul de interesant. Cred că ordinea economică globală este din ce în ce mai multipolară. Ordinea de securitate nu este. Este încă dominată de Statele Unite. Dar asta nu înseamnă că SUA vor să fie polițistul lumii. Și, mai ales având în vedere diviziunile din interiorul Statelor Unite, este foarte dificil pentru America să facă acest lucru. Și a eșuat în multe ocazii. Dar nu cred că asta îi va captiva pe mulți dintre cei care au urmărit acest interviu.”

Un detaliu interesant, potrivit lui Ian Bremmer, este faptul că Putin s-a referit la absența unui dialog cu Joe Biden.

„A fost interesant că Putin a spus că nu a mai vorbit cu Biden de dinainte de război. El a zis: «Nu-mi amintesc când am vorbit ultima oară cu el». Cred că ultima dată când s-au întâlnit în persoană a fost cu aproximativ șase luni înainte de război. Cred că a fost la Geneva, timp de trei ore”, spune Bremmer.

„Putin consideră că Biden nu i-a întins mâna personal”

Potrivit expertului, Biden „nu l-a plăcut niciodată cu adevărat pe Putin”.

Ian Bremmer: „Biden, știți, vorbește mult despre faptul că a petrecut mult timp cu Xi Jinping pe vremea în care erau amândoi vicepreședinți, ceva de care este mândru, această teorie a marelui om de stat potrivit căreia, atunci când cunoști pe cineva, ajungi să înțelegi cum stau lucrurile. Ei bine, el nu-l cunoaște bine pe Putin. Nu l-a plăcut niciodată cu adevărat. Nu îl respectă. Și este evident că sentimentele sunt reciproce. Iar Putin consideră că Biden nu i-a întins mâna personal, spre deosebire de, să spunem, Emmanuel Macron sau altcineva, Erdogan. Asta îl irită, fiindcă se vede pe sine ca lider al unei mari puteri.”

„Nu cred că Tucker Carlson a făcut un mare deserviciu (Statelor Unite – n.r.) cu acest interviu. Nu cred că contează foarte mult. Și nu cred că Elon Musk a făcut un mare deserviciu prin faptul că l-a postat. Cred, însă, că este important ca oamenii care urmăresc acest interviu să recunoască faptul că pe Putin nu-l interesează drepturile altor țări care nu sunt puternice. Îl interesează doar felul rușilor de a fi. Iar acesta, da, este un lucru de care ar trebui să-i pese, pentru că, știți, o parte din motivul pentru care ei sunt atât de distruși în acest moment, prin comparație cu Statele Unite și aliații lor, este tocmai pentru că nu sunt atât de puternici pe cât cred.

Dictatorii, narcisiștii, megalomanii nu se gândesc niciodată că lucrurile nu ies așa cum își doresc ei. Acest interviu a fost pe teritoriul lui. A fost timpul lui și și-a transmis mesajul așa cum a vrut. Dar, în cele din urmă, nimănui nu-i va păsa atât de mult de ceea ce-a avut de zis”, mai crede Ian Bremmer.

Sfaturi de îngrijire a pomilor fructiferi și viței de vie după recoltare

După perioada de recoltare, îngrijirea pomilor fructiferi și a viilor nu se încheie. Toamna este un moment esențial pentru...