România se conturează ca o piață emergentă în industria luxului, dezvoltarea acestui segment fiind îngreunată de disponibilitatea redusă a spațiilor comerciale stradale pretabile pentru acest tip de activitate. Cu toate acestea, Calea Victoriei ar putea să devină în perioada următoare o destinație și mai relevantă pentru brandurile de lux.
Drumul a fost deschis de Louis Vuitton, prin lansarea de anul trecut a magazinului amplasat în hotelul InterContinental Athenee Palace și de brandul italian Zegna, ce a deschis de curând un magazin monobrand într-o vilă istorică din apropiere de Calea Victoriei. Urmează Dior, Saint Laurent, Celine, Valentino, Hermes, Chanel, Guerlain în Palatul Știrbei.
Cehia rămâne cea mai activă piață pentru industria luxului în Europa Centrală și de Sud Est, la Praga fiind inaugurate alte cinci magazine ale brandurilor de lux în 2024. La nivel european au fost deschise doar 83 de noi magazine în 16 orașe, față de 107 în 2023. Cele mai multe unități au fost deschise la Paris, Milano și Londra, principalele piețe de lux din Europa.
Disponibilitatea redusă a spațiilor comerciale premium este unul dintre factorii care au determinat reducerea ritmului de deschidere de noi magazine la nivel european. Pe marile artere de lux din Europa, rata de neocupare a scăzut sub 5%, iar în unele cazuri (ex. Via Montenapoleone, Bond Street, Avenue Montaigne) nu există deloc spații disponibile.
Inetresant a fost faptul că în loc să închirieze noi spații, branduri precum LVMH, Kering și Chanel au preferat să achiziționeze clădiri întregi pentru a-și asigura controlul pe termen lung asupra celor mai bune locații în diverse orașe europene.
Cel mai activ grup de lux în expansiune a fost LVMH cu 15 magazine deschise în 2024 și cu investiții semnificative în achiziția de proprietăți pentru branduri precum Louis Vuitton și Dior. Grupul elvețian Richemont a inaugurat 11 magazine, majoritatea pentru branduri de ceasuri și bijuterii (Cartier, Van Cleef & Arpels), iar Kering a continuat să cumpere clădiri pentru extinderi viitoare.
Vânzările de bunuri de lux din Europa au avut o creștere de 4% față de 2023, dar sub ritmul din 2023 și 2022, când au fost înregistrate avansuri de 7%, respectiv 23%, semn că piața a intrat într-o fază de normalizare după creșterile post-pandemice.
CITEȘTE ȘI | Luxuria Domenii Residence, cel mai nou proiect Impact Developer
Articolul România, piață emergentă în industria luxului. Cum arată piața europeană a magazinelor de lux a fost publicat prima dată în Money Buzz! • Știri Economice, Știri Financiare, Știri Business