Investițiile în utilaje de producție și echipamente militare au crescut cu 80% în România, anul trecut, comparativ cu perioada pre-pandemie, peste media UE de 30%, conform datelor Eurostat analizate de Colliers.
Aceste cifre reflectă și dinamica închirierilor de spații industriale și de logistică, unde volumul de activitate depășește semnificativ perioada pre-pandemie.
Totuși, primele trei luni din 2024 au înregistrat un nivel redus de activitate în sectorul imobiliar industrial și logistic (I&L), cu contracte de închiriere pentru aproximativ 150.000 mp, în scădere față de 270.000 mp din aceeași perioadă a anului 2023.
Livrările de noi proiecte au fost, de asemenea, limitate în primul trimestru, stocul modern total crescând la 7,1 milioane de metri pătrați, dar a doua jumătate a anului se anunță a fi mai activă, cu peste jumătate de milion de metri pătrați estimați să fie livrați.
București a reprezentat puțin peste jumătate (56%) din suprafața tranzacțiilor de închiriere în primul trimestru al anului. Rata de neocupare a spațiilor de depozitare de top a rămas la un nivel de o singură cifră, sub 5%.
Pentru proprietățile de top din orașele dinamice, chiriile medii se situează în general între 4,5 și 5 euro pe metru pătrat, dar anumite proprietăți au depășit acest interval.
CITEȘTE ȘI: Diversificarea zonelor pentru proiecte industriale depinde de autorități
Articolul România, țara cu cel mai puternic ritm de industrializare din Uniunea Europeană a fost publicat prima dată în Money Buzz! • Știri Economice, Știri Financiare, Știri Business