Românii vor primi contoare inteligente, un contract de 24,25 milioane de euro

Companiile Reţele Electrice Muntenia, Reţele Electrice Banat şi Reţele Electrice Dobrogea, parte a grupului PPC în România, au lansat o licitaţie pentru achiziţia de contoare inteligente, cu o valoare maximă de 24,25 milioane de euro.

Procedura de achiziţie a fost lansată prin intermediul sistemului informatic de achiziţii publice, arată Agerpres. Acordurile-cadru vor fi semnate cu o perioadă de valabilitate de 12 luni, în cadrul cărora cei trei operatori de distribuție plănuiesc să procure până la aproximativ 300.000 de contoare inteligente, având un volum minim estimat la circa 120.000 de unități.

Până la sfârșitul anului 2023, trei entități din domeniul Rețelelor Electrice se poziționau în fruntea pieței distribuției de energie electrică din România în ceea ce privește implementarea sistemelor de contorizare inteligentă, având instalate peste 1,5 milioane de contoare smart pentru clienți rezidențiali și corporativi. Din acest total, aproximativ 713.000 de contoare au fost instalate de Rețele Electrice Muntenia (servind Bucureștiul și județele Ilfov și Giurgiu), peste 436.000 de unități de către Rețele Electrice Banat (în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș), și mai mult de 376.000 de contoare la Rețele Electrice Dobrogea (pentru județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea).

„Rezilienţa reţelelor şi digitalizarea infrastructurii energetice sunt priorităţile noastre, iar contoarele inteligente sunt elemente importante din circuitul energetic care ne ajută să oferim clienţilor instrumentele necesare pe drumul tranziţiei energetice. Reţelele reziliente ale viitorului, care vor funcţiona digitalizat pentru a integra atât surse de producţie localizată, cum sunt prosumatorii, dar şi noi tipuri de consum electrificat, cum sunt vehiculele electrice, au la bază contoarele inteligente, care, pe lângă funcţiile de bază, de transmitere a indexului de consum sau reconectare de la distanţă, oferă posibilitatea vizualizării fluxurilor de energie din reţea şi gestionarea acestora în funcţie de nevoile clienţilor pentru perioada de citire”, a declarat Mihai Peşte, director general al companiilor Reţele Electrice.

Începând din 2015, companiile Reţele Electrice instalează contoare inteligente pentru clienţii din regiunile Banat, Dobrogea şi Muntenia, în conformitate cu calendarul de implementare stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Pentru anul în curs, companiile Reţele Electrice au ca obiectiv să instaleze peste 171.000 de contoare inteligente.

Echipamentele pentru care se aşteaptă oferte în cadrul licitaţiei deschise sunt contoare electronice inteligente de tip monofazat, respectiv trifazat direct, precum şi concentratoare de date complet echipate (includ router/modem pentru transmiterea datelor la distanţă). Toate acestea trebuie să utilizeze protocolul de comunicaţie Meters & More care suportă transferul bidirecţional de date în sistemele de contorizare, necesar, de exemplu, în cazul prosumatorilor.

Potrivit sursei citate, companiile Reţele Electrice operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie, şi dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor şi implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Reţelele electrice operate de către cele trei companii Reţele Electrice numără 287 de staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare.

Grecia: Cod roșu de incendii în Grecia. Parcurile sunt închise

Magda Dragu (gds.ro) Atena și regiunea înconjurătoare sunt sub alertă maximă de incendii. Este cod roşu în Grecia. Serviciile de urgență sunt în alertă...