Desființarea a 25 de direcții silvice, prin reorganizarea Romsilva, ar putea duce la concedieri colective, iar comasarea direcțiilor silvice poate fi un demers periculos pentru pădurile țării, a declarat joi, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură ‘Silva’, Silviu Geană.
‘Astăzi, împreună cu colegii noștri de la CFR, împreună cu colegii din structurile sindicale ale rezerviștilor militari, susținem un miting de protest în fața Guvernului. Prin această acțiune de protest, sindicatele din silvicultură trag un semnal de alarmă și solicită Guvernului României să nu dea curs proiectului de HG privind reorganizarea Romsilva, promovat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este și o situație politică foarte delicată. Guvernul este interimar. Nu sperăm să rezolvăm problemele la conducerea Guvernului, ci doar măcar să le prezentăm și, după ce se așază la masă viitorul guvern, să încercăm să căutăm soluții la aceste probleme. (…) Așa cum a susținut public domnul ministru (Mircea Fechet, ministrul Mediului, n.r.), din 41 de direcții silvice, urmează să rămână doar 16, ceea ce înseamnă că 25 vor fi desființate. Ori, desființarea a 25 de direcții silvice nu poate să nu aibă consecințe asupra structurilor de personal, asupra locurilor de muncă și asupra oamenilor. Noi ne așteptăm la concedieri colective, chiar dacă asigurările sunt date că nu vor avea loc astfel de concedieri. Este imposibil. Avem o mare problemă cu această așa-zisă reorganizare, prin comasarea direcțiilor silvice, dat fiind faptul că acest experiment, pe care noi îl considerăm periculos pentru pădurile țării, a mai fost făcut în urmă cu circa 18 ani. De la 41 de direcții au rămas doar 23, iar după trei ani s-a ajuns la concluzia că au crescut cheltuielile în loc să scadă – și decizia politică a fost de revenire la direcții silvice județene’, a subliniat Geană.
În opinia sa, această reorganizare trebuie să conducă la o consolidare a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și nu la o destructurare a ei conform Agerpres.
‘Noi am propus ministerului să constituie un grup de lucru în care să fie incluși specialiști în administrarea pădurilor din cadrul ministerului, din cadrul Regiei Naționale a Pădurii – Romsilva, din cadrul asociațiilor profesionale de silvicultori și din cadrul structurilor sindicale în calitate de parteneri sociali pentru ca această reorganizare să conducă la o consolidare a Romsilva și nu la o destructurare a ei, pentru că știm și vedem ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani cu întreprinderile statului care, mare parte dintre ele, au ajuns la fier vechi’, a subliniat sindicalistul.
El a admis că la Romsilva lucrurile sunt departe de fi perfecte, însă este nevoie de o reorganizare care să nu fie impusă de decizii politice.
‘Sigur, la Romsilva lucrurile nu sunt perfecte, sunt departe de fi perfecte. Trebuie făcută o reașezare, o reorganizare, dar nu de această manieră, impusă de decizii politice, mai ales că această decizie de desființare a direcțiilor silvice vine dintr-un angajament, vine dintr-un program de guvernare al unui guvern care nu mai există’, a punctat Silviu Geană.
Totodată, el a subliniat că România are 22 de parcuri naturale și naționale, iar comasarea acestora într-o singură structură centrală, cu sediul la București, reprezintă o mare greșeală.
‘Avem o mare problemă cu comasarea parcurilor. Astăzi, România are 22 de parcuri naturale și naționale, fiecare cu specificul lui: unul protejează zimbrul, unul protejează laleaua pestriță, unul protejează bujorul de munte. A le aduna pe toate 22 de parcuri, într-o singură structură centrală, mamut, cu sediul la București, credem că este o mare greșeală. Vom avea nu 22 de parcuri, ci un mare ghiveci. În altă ordine de idei, se propune prin această hotărâre de guvern o separare a activităților pe care le desfășoară Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, fără a se ține cont de specificul temporar, sezonier, al unor activități, pentru că se propune acolo înființarea de centre de colectare și de prelucrare a fructelor de pădure, a plantelor medicinale, a ciupercilor, în condițiile în care aceste activități sunt sezoniere’, a adăugat președintele ‘Silva’.
Pe de altă parte, el a mai spus că ‘se pune problema înființării unei structuri centrale de silvoturism, care să gestioneze cele circa 100 de cabane pe care Romsilva le are în patrimoniu’.
‘Sunt cabanele statului, nu sunt cabanele regiei naționale a pădurilor Romsilva, dar la fel desfășoară activitate de silvoturism sezonieră și nu se poate compara această activitate cu activitatea unei pensiuni particulare sau a unui hotel. (…) Mi se pare un aspect extrem de cinic: te joci cu soarta a 3,1 milioane de hectare de păduri, proprietate publică a statului și peste 1,1 milioane de hectare de păduri aparținând altor proprietari cu care Romsilva are contract de administrare sau de prestări servicii și cu soarta a peste 13.500 de salariați, în contextul în care nu ai făcut niciun fel de evaluare de impact: o evaluare economică, o evaluare financiară, o evaluare socială, o evaluare a economiei făcute la buget prin această reorganizare’, a precizat sindicalistul.
Federația Silva susține, joi, în intervalul 12:00 – 15:00, împreună cu sindicatele din transporturi feroviare și cele ale rezerviștilor militari din cadrul Confederației Sindicale Naționale Meridian, un miting de protest, la sediul Guvernului României, în Piața Victoriei.