De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special în ultimii 8 ani, salariile din România au înregistrat o evoluție spectaculoasă, salariul mediu net lunar crescând de peste trei ori, de la 312 euro, în 2007, la 1.045 de euro, în 2024, arată o analiză Romanian Economic Monitor (RoEM) – UBB FSEGA.
Analiza veniturilor totale ale populației (care, pe lângă salarii, includ și beneficiile sociale, precum pensiile, respectiv veniturile din investiții, inclusiv din societăți comerciale proprii) arată că, în perioada de după aderarea europeană a României, veniturile totale au avut și ele o evoluție spectaculoasă, creșterile mai semnificative fiind înregistrate în special după anul 2016.
Valoarea mediană a veniturilor totale lunare (adică valoarea de mijloc a tuturor veniturilor, jumătatea din populație câștigând peste, iar cealaltă jumătate a populației câștigând sub această valoare) a crescut de aproape cinci ori în această perioadă (de la 134 de euro, în 2007, la 653 euro, în 2024).
Indicele de inegalitate, calculat ca și veniturile segmentului de 20% din populație cu cele mai mari venituri raportate la segmentul de 20% cu cele mai mici venituri (top 20% vs bottom 20%), arată o scădere accentuată a inegalităților, de la 8,1 în 2007, valoarea acestuia aproape s-a înjumătățit până în 2024, ajungând la 4,6.
După indicele de inegalitate, România se află la mijlocul ierarhiei europene, la egalitate cu Franța, depășind 11 țări cu valori ale indicatorului de inegalitate foarte mari, precum Bulgaria (7,0), Lituania (6,3) și Letonia (6,3). În topul clasamentului se află Cehia (3,3), Slovenia (3,4) și Belgia (3,5). țările cu cel mai mic raport de inegalitate.
CITEȘTE ȘI | 86% dintre europeni cred că este mai important ca niciodată să avem grijă de mediu
Articolul Salariile medii s-au triplat de la aderarea României la Uniunea Europeană a fost publicat prima dată în Money Buzz! • Știri Economice, Știri Financiare, Știri Business