Sâmburi de brad: aurul verde al României

Sâmburii de brad, cunoscuți pentru aroma lor distinctă și proprietățile nutritive, sunt o delicatesă tradițională din zonele de munte. Bogate în vitamine, minerale și grăsimi sănătoase, aceste mici comori ale naturii sunt utilizate în bucătărie, în prepararea unor produse cosmetice naturale și chiar în remedii tradiționale. În acest articol vă prezntăm semințele ce se vând cu 100 de euro/ kg.

România trimite la export, în fiecare an, sute de kilograme de sâmburi de brad, iar țări precum Germania îi utilizează pentru extinderea zonelor forestiere.

Procesul de extragere a sâmburilor de brad

În prezent, în Cărbunari, Maramureș, se lucrează intensiv pentru extragerea solzilor din conurile de brad și obținerea semințelor. În această regiune, pe o suprafață de 35 de hectare, au fost plantați brazi special pentru îndeplinirea acestei proceduri.

Procesul este foarte migălos și durează aproximativ 2 luni până când sâmburii de brad devin buni de semănat. Conurile se pun la uscat la o temperatură de cel mult 20 de grade și se întorc periodic ca să nu mucegăiască. După această etapă, conurile se trec prin site.

- Publicitate -Domeniile Ostrov

O jumătate de tonă de semințe de brad va fi livrată din județul Maramureș în Germania, iar restul sâmburilor vor ajunge în ocoalele silvice din Vâlcea și Neamț.

„Am avut ani când am exportat 500 de kilograme de semințe de brad, în alți ani 200”, spune Mihai Leșan, inginer silvic Direcția Silvică Maramureș.

Plantajul silvic din Sibiu se întinde pe 5 hectare și numără peste 1.400 de exemplare. Sâmburii de brad se recoltează din 2 în 2 ani. Până în prezent, țări precum Germania, Austria sau Anglia au achiziționat de aici 6 tone. Aceste țări au plătit 400 de lei pe kilogram.

„S-a constatat că proveniențele din România și special din zona Avrig, Porumbacu, Prahova sunt de foarte bună calitate și au o viabilitate și creștere foarte bună”, a declarat Codruța Bucșa, inginer silvic Direcția Silvică Sibiu.

De asemenea, din anul 2013 până în anul 2022, brazii albi din zona Avrigului au generat aproape 7 tone de semințe de brad, iar mare parte din ele au fost exportate.

Sursa: ziare.com

Articolul Sâmburi de brad: aurul verde al României apare prima dată în Agroteca.

Secretele coafurilor de iarnă: Cum să te protejezi de umiditate și ger

Iarna poate fi o provocare pentru părul tău, dar cunoașterea secretelor potrivite te poate ajuta să păstrezi un look...