Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari și Sindicatul Personalului Contractual din Senatul României au condamnat modul în care conducerea Senatului a impus noul Regulament de organizare și funcționare a serviciilor Senatului, acuzând abuzuri și încălcarea drepturilor angajaților. Sindicatele susțin că modificarea regulamentului a avut loc fără respectarea procedurii de consultare publică, așa cum prevede Legea 367/2022 privind dialogul social.
”Deși legea impune consultarea cu sindicatele reprezentative, acest drept ne-a fost încălcat deliberat. Conducerea Senatului nu a inițiat negocierile colective pentru Contractul colectiv de muncă și Acordul colectiv, ignorând procedurile legale și impunând acest regulament înainte de soluționarea contestațiilor în instanță”, se arată în comunicatul transmis de sindicate. Curtea de Apel București și Curtea Constituțională urmează să analizeze aspecte esențiale ale acestei situații pe 25 și 27 martie.
Sindicatele se arată îngrijorate de faptul că regulamentul a fost adoptat fără a lua în considerare opiniile angajaților, deși s-a afirmat că „toate structurile” au fost implicate în elaborarea sa.
”Sindicatele reprezentative au fost excluse complet, ceea ce contravine principiilor transparenței și bunei guvernări”, spun reprezentanții acestora.
Sindicatele cer intervenția Biroului Permanent al Senatului pentru a opri încălcarea legii și solicită inspectorilor de muncă și Ministerului Muncii să sancționeze aceste abuzuri. De asemenea, ele își rezervă dreptul de a întreprinde acțiuni legale pentru a proteja drepturile angajaților și pentru a asigura un dialog real.
”Cerem amânarea adoptării regulamentului până la deciziile Curții de Apel București și ale Curții Constituționale și deschiderea unui dialog real cu sindicatele, conform obligațiilor legale”, mai transmit sindicatele în comunicat.