Câteva sute de mii de oameni au ieșit pe străzi în peste 40 de orașe iberice, protestând contra creșterii chiriilor și a lipsei locuințelor ieftine.
În țara cu cea mai mare creștere economică de pe continent în acest moment, populația suferă din cauza crizei grave a locuințelor, agravată de o explozie a turismului. Guvernanții încearcă să păstreze un echilibru între atragerea turiștilor străini, dar și a igranților care să ocupe locurile de muncă libere și să păstreze chiriile acceptabile și pentru cetățenii cu venituri medii. În ultimii ani, închirierile pe termen scurt au crescut foarte mult în orașele mari și cele cu ieșire la mare.
Participanții la marșul din Madrid, peste 150.000, au mărșăluit prin centru și au scandat: „Nu contează cine guvernează, trebuie să apărăm dreptul la locuință”.
În ultimii 10 ani, chiriile din Spania s-au dublat, iar prețurile caselor au crescut cu 44%, depășind cu mult ritmul de creștere a salariilor. În plus, din 2020, numărul locuințelor pentru închiriere s-a înjumătățit.
Experții și asociațiile de proprietari se plâng că actualele legi forțează renunțarea la închirierile pe termen lung, iar deținătorii de imobile scot profituri mai mari închiriind turiștilor pentru perioade scurte.
Anul trecut, Spania a avut un număr record de turiști: 94.000.000, fiind astfel a doua cea mai vizitată țară din lume, după Franța. Acestora li se adaugă și câteva mii de imigranți. Prin urmare, Banca Spaniei estimează deficitul de locuințe la jumătate de milion.
În prezent, se construiesc în Spania doar 120.000 de locuințe noi în fiecare an, de 6 ori mai puțin decât înaintea crizei financiare din 2008.