Tarife vamale de 100% pentru filme străine, propuse de Trump

Donald Trump a anunțat intenția de a impune tarife vamale de 100% pentru filmele produse în afara Statelor Unite, invocând protejarea industriei cinematografice americane. Președintele Americii a declarat că autorizează Departamentul Comerțului și Reprezentantul pentru Comerț al SUA să inițieze procesul de implementare a acestei taxe, argumentând că industria cinematografică americană se confruntă cu un declin rapid.  

Trump a atribuit această situație unui „efort concertat” al altor țări de a atrage producții cinematografice prin oferirea de stimulente, considerând acest lucru o „amenințare la securitatea națională”.

Anunțul a generat reacții din partea sindicatelor din industria cinematografică, care au avertizat că această măsură ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra sectorului, deja afectat de tendința producătorilor de a se reloca în țări cu costuri mai reduse, precum Marea Britanie și Canada.

Trump a susținut, pe platforma sa Truth Social, că această măsură are și un aspect de „mesaje și propagandă”, subliniind dorința de a vedea „FILME FĂCUTE ÎN AMERICA, DIN NOU!”.

Secretarul Comerțului din SUA, Howard Lutnick, a confirmat intenția de a implementa această măsură, însă detaliile privind aplicarea tarifelor rămân neclare. Nu este clar dacă tarifele se vor aplica și companiilor americane care produc filme în străinătate, sau cum vor fi calculate acestea pentru filmele difuzate pe platforme de streaming sau în cinematografe.

Vezi și China va restricţiona lansările de filme americane

Timothy Richards, fondatorul lanțului european de cinematografe Vue, a ridicat întrebări cu privire la definirea unui „film american”, având în vedere complexitatea finanțării și producției cinematografice globale.

Sindicatul media din Marea Britanie, Bectu, a avertizat că aceste tarife ar putea afecta grav industria cinematografică britanică și pe cei care lucrează ca freelanceri, într-un moment în care sectorul își revine după pandemie.

Departamentul pentru Cultură, Media și Sport din Marea Britanie, British Film Institute și Motion Picture Association nu au oferit comentarii imediate.

Conform firmei de cercetare a industriei cinematografice ProdPro, SUA rămâne un centru major de producție cinematografică, cu cheltuieli de producție de 14,54 miliarde de dolari în 2023, deși această cifră a scăzut față de anul precedent.

Criticul de film Eric Deggans de la NPR Radio a avertizat că aceste tarife ar putea declanșa represalii din partea altor țări, afectând profitabilitatea filmelor americane pe plan internațional.

Sursa: BBC News.