Tinerii europeni devin chiriași, nu proprietari

Tinerii devin chiriași, nu proprietari, iar acest trend este unul popular și în Europa, și la noi în țară. Ultimele date Eurostat arată că Bucureștiul se află printre orașele cu cele mai mici chirii, dar dacă luăm în calcul cât este salariul mediu, capitala noastră devine din ce în ce mai puțin atractivă.

Conform statisticilor de la biroul oficial al Uniunii Europene, raportul chirie/salariu în București este unul surprinzător. Și nu într-un mod plăcut.

Prețul unei chirii pentru o garsonieră ar putea însemna până la 60% din salariul net, în timp ce un apartament cu două camere ar putea înghiți aproape 90% din veniturile lunare. Asta dacă luăm drept punct de reper salariul mediu din București, care ajunge la 5000 de lei. Este o realitate care pune orașul într-o lumină mai puțin favorabilă atunci când vorbim despre accesibilitatea locuințelor.

În Geneva, spre exemplu, deși o garsonieră poate costa pe lună până la 2.200 de euro, salariul mediu net se ridică la aproximativ 7000 de euro, făcând orașul elvețian să strălucească la acest capitol. Totodată, orașe precum Londra, Dublin și Luxemburg te pot lăsa cu gura căscată atunci când vine vorba de chirie – pregătește-te să scoți din buzunar peste 2000 de euro pentru o simplă garsonieră, dar și salariile sunt pe măsură.

Vezi și Un hotel de la Davos refuză să închirieze material sportiv de iarnă turiştilor evrei

Contrastul este evident în Europa de Est, unde orașe precum Vilnius, Tallinn și Sarajevo au înregistrat creșteri spectaculoase ale chiriilor în ultimul an, de până la o treime. Tot aici ne aflăm și noi la coadă, alături bulgari.

Dacă analizăm prețurile apartamentelor, scenariul este și mai trist. Și nu numai pentru noi, est-europenii. Vedem că în Paris salariul mediu este undeva la 2900 de euro, iar prețul unui apartament ajunge la 2200 de euro. Un ceh câștigă in medie în jur de 1548 de euro, iar o chirie pentru un apartament cu două camere ajunge cam la 1550 de euro.

Acest tur de orizont al chiriilor și salariilor ne arată că, în căutarea locuinței perfecte, cifrele pot înșela. Echilibrul dintre costul vieții și venituri este esențial pentru a trăi confortabil. Așa că, indiferent de orașul european pe care îl alegeți să îi spuneți „acasă”, asigurați-vă că faceți calculele cu atenție.

Atenție la cheltuielile nedorite după utilizarea serviciului de roaming!

ANCOM atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au planificate vacanțe în străinătate, să verifice condițiile de...