Cand auzim Cehia, primul lucru la care ne gândim este berea. O țară renumită în această băutură, cu o întreagă istorie și care a reușit să cucerească întrega lume prin acel mix delicios de apă, malț și hamei.
Pe lângă bere, mai vedem în această țară multe locuri unde se servește absinth, dar și vin. Ok, poate fi vin adus din Italia, Franța, Spania sau alte țări ce domină piața la aceste capitole, numai că am rămas surprins să aflu că și ei sunt adevărați iubitori de vin (într-o zi de luni, pe la ora pranzului, în piața centrală din Pilsen, erau multe persoane ce savurau vin alb sau rose). Asta în condițiile în care afară nu erau mai mult de 2 grade. Iar pe lângă asta, consumau vin local, nu din faimoasele regiuni de pe batrânul continent.
Ei bine, cehii au o zonă în partea de est a țării numită Moravia. Iar pe lângă o zonă viticolă, mai au și soiuri locale. Fiind o zonă unde soarele nu este atât de intens pe perioada anului, cele mai multe vinuri sunt vinurile albe, dar și câteva vinuri roșii.
Ca soiuri de vin alb, cele mai întâlnite sunt Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling ce aduce în portofoliu și alte soiuri din familia acestui soi. Ca soiuri locale ce am avut ocazia să le descopăr acolo au fost Pálava și Hierbal (descoperit în Germania, dar popular în Republica Cehă). În ceea ce privește vinurile roșii am regăsit acele soiuri pe care le putem descoperi și în țări precum Austria sau Ungaria, cum ar fi Blaufränkisch, Zweigelt, Pinot noir, dar și renumitele soiuri Merlot și Cabernet Sauvignon. În ceea ce privește textura acestor vinuri roșii, sunt vinuri ce nu sunt atât de intense și corpolente ca cele de pe meleagurile noastre.
Vezi și Somelierul Răzvan Zaharia ne răspunde la întrebarea filozofică „Ce este vinul?”.
Vinurile cehești aș putea să le recomand persoanelor ce caută un vin roșu cu taninuri nu prea ridicate. Până și cehii după ce am încercat câteva vinuri roșii locale și am cerut ceva mai corpolent ca mi-ar recomanda ceva internațional. Cum mi s-au părut vinurile albe: pe vinurile seci au fost câteva unde observam că din punct de vedere olfactiv nu erau atât de intense, aromele fiind în mare parte ascunse, care așteptau să fie descoperite în momentul în care luai o gură din acel vin. Pot spune că intensitatea notelor pe parte olfactivă am regăsit-o mult mai mult într-un vin demi-dulce și într-un chardonnay ce a avut parte și de un an de baric.
Ca wine bar-uri unde am încercat vinurile locale (toate sunt din Praga) sunt Bukovka, un loc iubit de localnici și unde este indicat a se face rezervare, Wine Not, situat aproape de malul râului Vitava si Dancing House, și Lot of Wine, un wine bar în centrul orașului specializat pe vinuri locale și franțuzești.
Concluzie: vinurile din Republica Cehă le văd mai mult ca fiind potrivite pentru un pahar de vorbă alături de cei dragi sau pentru mâncăruri ușoare.
Fie că alegeți bere sau vin, opțiuni sunt nenumărate. Chiar dacă aici vorbesc mai mult despre vin, recomand cu mare drag în Praga o cină cu un somelier de bere pentru o experiență de neuitat.
Articolul Tot ce ai nevoie să știi despre vinurile din Cehia, de la Somelierul Răzvan Zaharia apare prima dată în Agroteca.