Tot mai multe case vechi interbelice renovate

Mai ales în zone bune, centrale, ale capitalei apar case sau blocuri renovate, în special cele construite în al treilea deceniu al secolului XX și cu valoare arhitecturală ridicată. Este desigur numai o față a monedei, întrucât sunt și multe alte imobile interbelice și chiar mai vechi care sunt în stare critică, unele grav degradate, în ruină.  Consolidarea acestora este o temă care pare a interesa din ce în ce mai puțin autoritățile locale. Dacă după 1990 fuseseră identificate peste 2000 de astfel de clădri care necesită consolidare în București, după 35 de ani numărul celor consolidate este extrem de mic deși tema a fost prioritară pentru toți primarii în această perioadă. Astăzi, de mult timp nu a mai fost nici măcar anunțat vreun  program în acest sens, deși actualul primar general a ajuns în această poziție în special  prin activitatea sa de salvare a caselor vechi.

Renovarea caselor vechi,  numai prin efortul proprietarilor

Este de neînțeles totala lipsă de interes a guvernanților și a autorităților locale față de patrimoniul construit înainte de Al II- lea Război Mondial, mai ales ținând cont de valoarea acestuia, care acoperă stilurile arhitecturale majore. Sunt sute de case în stilul neoromânesc iar în urmă cu 3 ani erau deja identificate în București  nu mai puțin de 525 de imobile art deco pe harta www.artdecobucharest.ro, dintre care  unele  având semnătura  lui Marcel Iancu.  Deci o adevărată comoară.







 

Imobile renovate recent pe Bulevardul Iancu de Hunedoara ș;i din proximitate

 

Revenind la  renovarea caselor vechi trebuie subliniat faptul că aceasta a fost realizată exclusiv prin efortul proprietarilor. Remarca este necesară și în legătură cu comentariul anterior. Tot pentru imobile vechi, anume blocurile  construite în timpul regimului comunist ale căror apartamente sunt acum în proprietate privată, au fost găsite modalități pentru ca sute de astfel de imobile să fie renovate gratuit de către autorități. Desigur, aceste construcții necesitau renovare și mai ales izolare termică. Ce nu este de înțeles este discriminarea suferită de imobilele construite înainte de război și cu valoare arhitecturală net superioară, acum la fel în proprietate privată,  și care nu au beneficiat de nici un fel de ajutor de stat pentru o eventuală renovare.

Exemple  de urmat

Am ales la întâmplare o stradă dintr-o zonă centrală a capitalei, pe care sunt  numai imobile construite în perioada 1930 – 1940. Pe strada Paul Ionescu, situată în apropierea Gării de Nord, se găsesc 24 de imobile, toate în stare bună și care imprimă un stil eclectic, obișnuit al capitalei. Sunt case tip vilă, cu un etaj sau două,  cu frumoase decorații exterioare, unele în stil neoromânesc dar și altele cu elemente în stil maur precum și blocuri moderniste.  În ultimul timp, jumătate de imobile au căpătat haine noi prin lucrări de renovare.








Case renovate pe strada Paul Ionescu

La sfârșitul anului trecut, un bloc modernist de birouri din imediata apropiere a Pieței Romane (Bulevardul Magheru 28-30) a fost renovat și arată foarte bine.  Această parte a bulevardului a fost greu încercată la cutremurul din 1977 când blocul Casata s-a prăbușit.

 






Clădiri renovate pe Bulevardul Magheru

Mai sunt câteva blocuri rernovate pe Bulevardul Magheru. Însă sun și mai multe degradate, în primul rând blocul fostului cinematograf Patria, astfel încât întreg bulevardul și-a pierdut din măreția și modernitatea de care se bucura.

 


Blocul Magheru 28 renovat

 





Mizerie și rușine pe Bulevardul Magheru

Casa cu buncăr de pe Bulevardul Dacia a fost renovată

Într-un articol de acum 3 ani spuneam că această vilă istorică este una nereprezentativă faţă de altele luxoase de pe frumosul Bulevard Dacia. Acum, așa cum se poate observa în fotografii,  trebuie să îmi retrag afirmația.




Vila cu buncăr de pe Bulevardul Dacia

Renovarea este foarte reușită, bovindoul arată foarte bine și, în plus, frumoasele decorații exterioare sunt puse foarte bine în evidență.

O veste bună: se renovează Palatul  Woronieţky


Lucrări de renovare la Palatul Woronieţky

După cum se știa, aceast imobil în stil florentin și cu o istorie plină de emoție, era părăsit de peste 10 ani iar noii proprietari voiau să îl demoleze. Iată însă că, nu știm prin ce împrejurare fericită, vedem că au fost începute lucrări de renovare.  Este fără îndoială o veste excelentă.

 

Articolul Tot mai multe case vechi interbelice renovate apare prima dată în Casoteca.