Uniunea Europeană vrea să sancţioneze firmele chineze care au ajutat Rusia

Uniunea Europeană intenţionează să sancţioneze firmele chineze despre care consideră că au ajutat Rusia să eludeze sancţiunile occidentale, încercând să adopte măsuri împotriva acestor afaceri din China continentală pentru prima dată de la începutul războiului, au declarat trei oficiali UE pentru CNBC.

Blocul de 27 de membri lucrează la un al 13-lea pachet de sancţiuni ca urmare a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care ar putea fi gata la sfârşitul acestei luni, pentru a marca împlinirea a doi ani de război.

Unul dintre oficialii UE, care nu a dorit să fie numit din cauza caracterului sensibil al discuţiilor, a declarat: ”Companiile şi entităţile chineze din alte ţări terţe, care sunt implicate în sprijinirea Rusiei pentru eludarea sancţiunilor” vor apărea în următoarea rundă a măsurilor impuse Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

Un alt oficial a spus că cei 27 de ambasadori ai UE vor discuta propunerea la o întâlnire de miercuri, adăugând că ”lucrările sunt în desfăşurare”.

Comentariile vin după ce un articol al Bloomberg a spus că propunerea de sancţiuni include trei companii cu sediul în China.

Oficialii europeni au subliniat anterior relaţia strânsă dintre Moscova şi Beijing. Luna trecută, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că ”Eşecul Rusiei este şi economic. Sancţiunile au decuplat economia sa de tehnologia modernă şi inovaţie. Rusia este acum dependentă de China.”

Datele Administraţiei Generale a Vămilor din China, publicate în ianuarie, au arătat că relaţia comercială a Chinei cu Rusia a atins un nou record de 240 de miliarde de dolari în 2023, potrivit Reuters.

Cifrele au arătat creşteri ale achiziţiilor Rusiei de maşini şi smartphone-uri chinezeşti.

Atenție la cheltuielile nedorite după utilizarea serviciului de roaming!

ANCOM atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au planificate vacanțe în străinătate, să verifice condițiile de...