Vânzările de vehicule noi vor crește ușor în acest an în România

Vânzările auto din România vor încheia anul 2024 în creștere cu 1,7% comparativ cu anul trecut, pentru autoturisme și cu 0,6% pentru vehiculele comerciale ușoare, arată raportul PwC Autofacts.

În pofida scăderii cu 10,2% a vânzărilor de autoturisme, în primul trimestru din 2024, acesta este al doilea trimestru consecutiv în care a fost depăşit pragul de 30.000 de unităţi vândute, arată Autofacts.

Primul trimestru din acest an a fost foarte bun pentru producția auto din România, care a crescut cu 7%, înregistrând al doilea trimestru consecutiv de creștere.

Pentru întregul an, se așteaptă ca producția să crească cu 8,5%, determinată de vehiculele comerciale ușoare. În cazul autoturismelor, producția este prognozată să scadă cu 7,1%.

La nivelul celor cinci state analizate, vânzările cumulate ar urma să crească cu 4,6% în acest an, toate piețele având o traiectorie pozitivă, Ungaria urmând să înregistreze cel mai mare salt, de 8,7% față de 2023.

În schimb, producția de vehicule ușoare pe aceste piețe vor scădea cu 0,8% în 2024 față de 2023. Evoluția va fi urmare a reducerii cu 4% a segmentului de autoturisme, în pofida creșterii prognozate a pieței vehiculelor comerciale ușoare (+35,0%).

La nivel de țară, Cehia și Slovacia, cele mai mari piețe de producție dintre cele cinci, își vor vedea nivelurile de producție scăzând cu 1,6% și, respectiv, 3,5%.

Creștere pentru vehiculele electrice

Producția de vehicule electrice din țările analizate din Europa Centrală continuă să fie în creștere, estimată la plus 15,6% în 2024 față de 2023, în timp ce până în 2030 se așteaptă un avans uriaș de 208,4%.

În 2024, se preconizează că performanța BEV (Battery Electric Vehicle) va fi cea mai slabă (-2,3%), în timp ce PHEV – Plug-in Hybrid (+24,0%) și FHEV – Full Hybrid(+27,9%) compensează pierderea.

În regiune, BEV-urile vor fi în continuare cel mai popular tip de propulsie electrificată de serie pentru patru din cele cinci piețe (cu excepția României) începând cu 2027.

CITEȘTE ȘI: 12 oferte pentru construcția unui tronson de 41 km din Autostrada Transilvania

Articolul Vânzările de vehicule noi vor crește ușor în acest an în România a fost publicat prima dată în Money Buzz! • Știri Economice, Știri Financiare, Știri Business

Sindicatele cumpără aparate de aer condiționat pentru răcirea spațiilor de lucru de la CEO

Eugen MĂRUȚĂ (gds.ro) Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia sunt în situația de a achiziționa aparate de aer condiționat pentru...