Adolescenții sunt tot mai dornici să-și înceapă experiența în câmpul muncii și să câștige proprii bani încă dinainte de a împlini 18 ani sau de a finaliza studiile. Aceștia aleg adesea joburi part-time, care să le permită să își îmbine munca cu școala, sau optează pentru joburi sezoniere în timpul vacanței de vară. De asemenea, tinerii pot alege să lucreze ca zilieri, iar regulile și condițiile pentru acest tip de muncă sunt stabilite în detaliu în Codul Muncii.
De la ce vârstă te poți angaja
În conformitate cu legislația românească, tinerii sunt considerați apte pentru muncă după împlinirea vârstei de 16 ani. Prin urmare, adolescenții pot fi angajați în anumite domenii dacă au împlinit vârsta de 16 ani. Cu toate acestea, există excepții, iar în cazul în care tinerii nu au încă 16 ani împliniți, ei pot fi angajați numai cu consimțământul părinților sau al reprezentanților legali. Este important ca toate angajările să respecte aceste reguli pentru a asigura protecția și siguranța tinerilor angajați.
Astfel, vârsta minimă de angajare în țara noastră, potrivit Codului Muncii, este de 15 ani. Între 15 și 16 ani, adolescenții se pot angaja doar cu acordul părinților. După 16 ani, nu mai este nevoie de acest acord pentru a putea lucra cu forme legale. Trebuie menționat că, dacă tinerii nu au împlinit 16 ani, iar părinții își retrag acordul, contractul de muncă trebuie să înceteze automat.
”Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională”, se arată în legislația muncii.
Câte ore poate lucra un angajat minor