Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) a publicat recent concluziile celui de-al doilea val al studiului „Impactul platformelor internaționale asupra comerțului din România – Perspective de viitor”. Rezultatele sunt alarmante, indicând un dezechilibru sever pe piața locală, alimentat în principal de lipsa unor reguli uniforme de taxare vamală și de control al calității produselor și serviciilor oferite de platformele de comerț electronic din afara Uniunii Europene. Firmele românești se confruntă astfel cu o concurență neloială, ce riscă să golească vitrinele retailului autohton.
Presiune competitivă și impact asupra vânzărilor
Studiul, realizat de MIA Marketing la comanda ARMO, arată că opt din zece firme de retail românești anticipează ca activitatea lor să fie afectată de platformele online internaționale în următoarele 12 luni. Mai exact, 77% dintre companii se așteaptă la un impact negativ, în principal prin scăderea vânzărilor (32%). Un aspect paradoxal este că, pentru firmele care prevăd o scădere a cifrei de afaceri în 2025 față de 2024, principalul canal care se va contracta nu este cel online, ci magazinul fizic al IMM-urilor.
Datele relevă o polarizare accentuată a așteptărilor pentru 2025: doar 9% dintre firmele de retail prevăd o creștere a vânzărilor, majoritatea mizând pe stagnare. Aproape un comerciant din cinci se pregătește însă pentru scădere, iar pentru acest grup, magazinul fizic/offline este principalul canal de vânzare aflat în pericol.
Impactul imediat al platformelor asiatice asupra economiei locale
Impactul acestor platforme online internaționale, în special cele asiatice precum Temu, AliExpress, Trendyol și Shein, este resimțit acut:
- 77% dintre firmele românești se așteaptă ca activitatea lor comercială să fie afectată, în principal prin scăderea vânzărilor.
- 75% dintre respondenți avertizează că micii producători români riscă falimentul din cauza presiunii exercitate de Temu, AliExpress, Trendyol și Shein.
- 73% dintre respondenți anticipează o diminuare a profitului, iar 43% confirmă scăderea numărului de clienți.
- În același timp, 71% semnalează o posibilă creștere a produselor de slabă calitate pe piață, afectând experiența consumatorilor și imaginea întregului sector de comerț online românesc.
Dintre platformele menționate, Temu, Trendyol și Shein sunt în topul celor mai cunoscute marketplace-uri internaționale în rândul respondenților, fiind devansate doar de rețeaua socială Facebook. Temu și AliExpress au cel mai mare impact asupra revânzătorilor și a companiilor mici din România, în timp ce Shein și Trendyol afectează preponderent companiile care comercializează haine, încălțăminte și accesorii.
Strategii de supraviețuire și avertismente din piață
În lupta cu aceste platforme online internaționale, retailerii mici și medii își ajustează rapid strategiile pentru a rămâne la suprafață. Bugetele de publicitate online cresc, deoarece vizibilitatea în căutări și în feed-uri devine din ce în ce mai costisitoare. În paralel, 41% dintre respondenți declară că își vor scurta lanțul de aprovizionare, cumpărând direct de la producător pentru a controla mai bine viteza și costurile într-o competiție globală tot mai dură.
Cristi Movilă, Președintele ARMO, subliniază gravitatea situației: „Electro&IT și Fashion sunt categoriile ce resimt presiunea platformelor internaționale în cel mai înalt grad. Dacă aceste magazine online și offline cedează, efectele în cascadă înseamnă depozite și spații comerciale goale, chirii neplătite și locuri de muncă pierdute – cu impact direct asupra veniturilor fiscale și economiei românești”.
Vezi și Trendyol atrage 1.000 de comercianți români: IMM-urile domină prezența locală pe platformă
La rândul său, Cristian Pelivan, Director Executiv ARMO, atrage atenția asupra riscului social și economic: „Știm de la INS că unul din patru români lucrează în retail, sectorul de retail având aproape un milion de angajați la nivel național. Datele studiului nostru arată clar unde se rupe lanțul – magazinul fizic este cel mai expus, inclusiv pentru retailerii care vând și online. Semnalele transmise în ultima perioadă inclusiv de colegii din EuroCommerce confirmă că fenomenul și efectele măsurate de noi sunt valabile nu doar în e-commerce, ci și în magazinele tradiționale. Nu doar în România, ci peste tot în Europa. Dacă nu se acționează acum, cât timp aceste afaceri mai pot fi salvate, vom vorbi în curând despre pierderi ireversibile de zeci de mii de locuri de muncă și goluri majore în bugetul de stat”.
Studiul „Impactul platformelor internaționale asupra comerțului din România” a fost realizat de către MIA Marketing prin interviuri telefonice asistate de computer (CATI) în perioada 28 aprilie – 13 mai 2025. Eșantionul a inclus 511 firme: 227 micro-întreprinderi (0–9 angajați), 186 firme mici (10–49 angajați) și 98 firme medii (50–249 angajați). Respondenții au fost persoane de decizie responsabile cu strategia de dezvoltare și activitățile comerciale, iar marja de eroare este de ± 4,3% la un nivel de încredere de 95%.
Vezi mai multe pe https://armo.ro/